Annons
Nyheter

4 skäl till att få bryr sig om Jemen

1. Det är avlägset Landet på den Arabiska halvöns spets är avlägset - på många sätt, inte bara geografiskt. I regionen saknar Jemen samma kulturella ställning som länder som Egypten, Syrien och Irak. Har inte heller några stora oljereserver.(TT)
Publicerad 24 oktober 2016

1. Det är avlägset

Landet på den Arabiska halvöns spets är avlägset - på många sätt, inte bara geografiskt. I regionen saknar Jemen samma kulturella ställning som länder som Egypten, Syrien och Irak. Har inte heller några stora oljereserver.

Annons

Var redan innan kriget mycket fattigt och är helt enkelt inget land som prioriteras varken regionalt eller internationellt. Saknar också en stor diaspora.

2. Det syns inte i medierna

Trots den katastrofala situationen hamnar Jemen ofta i medieskugga. Större attacker, som när en begravning nyligen bombades och över 140 människor dödades, skapar rubriker - men ofta rullar kriget på vid sidan av de stora nyhetssändningarna.

Få internationella journalister är på plats. Mycket av mediernas konfliktrapportering handlar istället om Syrien och Irak, med fokus på flyktingströmmar och extremistattacker.

3. Det är komplicerat

Kriget i Jemen är ingen enkel historia där tydligt onda krafter ställs mot goda. Inbördeskriget är komplicerat och rörigt med en mängd lokala och internationella allianser som kan vara svåra för utomstående att få grepp om.

Den tidigare presidenten Ali Abdullah Saleh kämpade mot ett shiitiskt huthiuppror men tvingades bort 2011. Hans efterträdare, Abd Rabbu Mansur Hadi, är internationellt erkänd men avsattes i praktiken när huthirebeller tog kontroll över Sanaa i januari förra året. Nu har han flytt till Saudiarabien och säger sig vilja leda ett enat Jemen, men han är också på samma sida som separatister i söder och stamledare som är emot huthirebellerna.

Kriget accelererade när Saudiarabien klev in i kriget och började flygbomba rebellmål i mars 2015. Huthirebellerna får stöd av Iran. Förvirrande nog så stöds de numera av den tidigare fienden Ali Abdullah Saleh.

Dessutom är både al-Qaidagrenen Aqap och Islamiska staten aktiva i landet.

4. Det finns internationella särintressen

Annons

Men borde inte länder som antingen tillhandahåller logistiskt stöd eller säljer vapen till Saudiarabien ha anledning att bry sig om Jemen? FN och människorättsorganisationer har i flera utredningar och rapporter lyft fram att Saudiarabien bryter mot krigets lagar i sina attacker mot civila.

””

USA och Storbritannien ser Saudiarabien som en stabiliserande part i regionen, och det tycks i nuläget inte så troligt att de skulle försöka tygla sin allierade.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons