TT-Utrikes

Bombräder erövrar 1 procent från IS

TT-Utrikes Artikeln publicerades
Foto:Shawn Nickel

I fem månader har USA och dess allierade utfört nästan 2 000 flygräder mot extremistiska Islamiska Staten (IS) i Irak. Men resultatet är att bara drygt en hundradel av det av IS erövrade området har kunnat återtas.(TT)

Konteramiral John Kirby vid USA:s försvarshögkvarter Pentagon har kurdiska soldater och irakiska regeringsstyrkor återtagit 700 kvadratkilometer land, huvudsakligen i norra Irak. Den siffran ska jämföras med de cirka 55 000 kvadratkilometer som den jihadistiska milisen IS kontrollerar.

– Jag tror att vi alla inser att det just nu är en liten andel av det totala. Men vi är ju endast sex, sju månader in i det här, säger Kirby på en presskonferens.

I augusti

Han understryker att USA hela tiden sagt att det kommer att ta tid att "utrota de här typerna och att på riktigt komma åt dem". En annan poäng är enligt Kirby att flygräderna i alla fall gör nytta genom att ha stoppat IS framgångar, och köper tid till att stärka Iraks försvar.

USA inledde luftangreppen mot IS-kontrollerade områden i Irak den 8 augusti förra året. Sedan dess har nästan 2 000 bombflygningar genomförts, men den siffran gäller attacker mot IS i både Irak och Syrien. USA har stått för över 1 600, medan allierade nationer utfört resten.

Offensiv mot Mosul

Bland partnernationerna i Irak finns Danmark, som sedan mitten av oktober har utfört drygt 150 räder. Danska försvaret använder F-16-plan stationerade i Kuwait, och skickar inom kort ner företrädare för de flesta folketingspartier för att visa upp insatsen. Medier är dock inte välkomna, vilket försvaret enligt tidningen Information förklarar med att Kuwait vill ha det så.

General Lloyd Austin, som ansvarar för IS-insatsen vid USA:s kommandocentral Centcom, har i veckan sagt att ett viktigt delmål är att återta storstaden Mosul. Men Austin erkänner för The Wall Street Journal att en offensiv mot Mosul nog inte är att vänta förrän till sommaren.