Ystad skrällde - vidare i Europa

Efter 28-28 hemma i Österporthallen mot ungerska ligaledaren Tatabánya var Ystads IF rejält nederlagstippat inför returen i EHF-cupens tredje kvalomgång. Men svenskarna svarade för en topprestation, vann 31-20, och är vidare till gruppspelet. Ystad imponerade stort i Ungern och gick snabbt fram till 9-4.(TT)
Publicerad 29 november 2015

Ystad imponerade stort i Ungern och gick snabbt fram till 9-4. Tatabánya tog timeout, men den gav inte önskad effekt. Skåningarna fortsatte att leverera handboll av hög kvalitet och efter drygt 20 minuter var det dags för nästa hemmatimeout - då stod det 13-6.

I halvlekens slutskede sköt Lukas Nilsson i stolpen, spelet vände och ungrarna hann få in ett mål som gjorde att Ystads ledning i paus var 16-11. Men trots reduceringsmålet, som kunde ha inneburit ett lyft för hemmalaget, var det inget snack i den andra halvleken.

Ystad hade total kontroll och med nio minuter kvar var ledningen uppe i elva mål, 28-17. 18-årige Lukas Sandell imponerade offensivt, visade att han kan leverera mot internationellt toppmotstånd och fastställde slutresultatet 31-20. Skåningarnas defensiv agerade i det närmaste perfekt genom hela matchen.

Avancemanget till EHF-cupens gruppspel är en överraskning och sättet Ystad gjorde det på får betraktas som en jätteskräll.

Noterbart är att laget saknade stjärnan Kim Andersson och flera andra nyckelspelare.