Ung mittback syndabock för Nederländerna

Sverige fick oväntad hjälp i VM-kvalet i fotboll. Efter Bulgariens seger mot Nederländerna, 2-0, har Blågult greppet om andraplatsen bakom Frankrike. Frågan är vem Sveriges förbundskapten Janne Andersson ska tacka.(TT)
Publicerad 25 mars 2017

Frågan är vem Sveriges förbundskapten Janne Andersson ska tacka.

Ett alternativ är förstås Bulgariens tvåmålsskytt Spas Delev, som gjorde sina första landslagsmål inom loppet av en kvart i sin 14:e landskamp.

Ett annat är Nederländernas förbundskapten Danny Blind. Blind såg inte klart när han valde att starta med blott 17-årige Matthijs de Ligt - den yngste landslagsdebutanten för Nederländerna på 86 år - som en av två mittbackar. Stackars de Ligt - som gjort två matcher från start för Ajax i den nederländska ligan - bjöd Delev på friläget som gav 1-0-målet och hamnade för långt ifrån honom vid 2-0-målet. I paus bytte Blind ut de Ligt, men då var det för sent.

Frankrike vann programenligt borta mot Luxemburg, 3-1.

Luxemburgs förstemålvakt Anthony Moris tvingades utgå med skada efter 20 minuter. Frankrike tog ledningen genom Olivier Giroud i den 28:e minuten, Luxemburg kvitterade på straff i den 34:e innan Antoine Griezmann också gjorde mål från elva meter, i den 37:e.

Giroud avgjorde matchen med sitt andra mål i den 77:e minuten.

Frankrike leder grupp A tre poäng före Sverige och fyra före Bulgarien. Nederländerna är tre poäng bakom Sverige efter halva kvalet.