TT-Sport

Två segrar kanske inte räcker för Sverige

TT-Sport Artikeln publicerades

Att Sverige lät EM-förlusten mot Frankrike rinna iväg till sex mål kan bli kostsamt. Sedan Kroatien besegrat Norge kanske inte ens två svenska segrar räcker för att nå semifinal.(TT)

När handbollslandslaget baxade sig vidare från första gruppspelet med fyra poäng hade laget lite flyt med resultaten i övriga matcher.

Det kan behövas igen på onsdag.

För även om Sverige skulle vinna sina två återstående matcher - mot Vitryssland och Norge - riskerar laget att missa semifinal. Det står klart efter det att Kroatien rundat av lördagskvällen i Zagreb med att slå Norge, 32-28.

"Det är synd"

Om Sverige tar fyra poäng till, Frankrike planenligt slår Serbien, och Kroatien sedan slår fransmännen i sista matchen - ja, då slutar Sverige, Frankrike och Kroatien alla på åtta poäng. Om den kroatiska segern mot Frankrike är med minst två mål (22-20 eller större siffror) och max sju mål får Sverige sämst målskillnad i lagens inbördes möten - och slås i så fall ut trots åtta poäng.

Just därför var det illa att fransmännen fick gå ifrån till 23-17 på slutet. Svenskarna hade koll på läget under matchen.

– Det blev några mål för mycket. Vi visste om det och hade pratat om det innan, alla var införstådda med det, säger Jesper Nielsen.

– De fick in några på slutet, lite turligt, när vi ändå stod bra i försvaret. Det är synd.

Sex kan räcka

Sverige kan alltså i värsta fall missa semifinal på åtta poäng, men det finns också en möjlighet att gå vidare på sex poäng.

Lustigt, kanske kan tyckas. Men så blir läget om Frankrike vinner båda sina återstående matcher, samtidigt som Sverige slår Vitryssland och förlorar mot Norge med max tre mål. Då vinner fransmännen överlägset på tio poäng, medan sexpoängarna Kroatien, Norge, och Sverige slåss om den andra semifinalplatsen.

Om Sveriges förlust mot Norge inte blir för stor har då Blågult bäst inbördes målskillnad och når semi.