TT-Sport

Tålamodet viktigt mot Luxemburg

TT-Sport Artikeln publicerades

Lugnt, metodiskt och alltid ha blocken som utgångspunkt. Det är Ola Toivonens väg till tre poäng. - Även om vi möter Luxemburg ska vi inte tro att vi kan gå upp och tokpressa en och en, säger han inför VM-kvalet på lördag.(TT)

På nationalstadion Vasil Levski blev Sverige ett utdraget lag, spelarna jobbade en och en och resultatet av det blev att spelarna blev alldeles för utspridda.

Därför blev det förlust med 2-3.

Ola Toivonen hoppas nu att landslaget har lärt sig av läxan de fick av bulgarerna i Sofia.

I hemmamötet med Luxemburg vill anfallaren, som räknar med att få starta tillsammans med Marcus Berg, att landslaget hittar tillbaka till organisationen, strukturen som bland annat gav tre poäng i hemmamötet med Frankrike.

"Bra rörelse"

– Det är tråkigt att säga men vi kommer alltid tillbaka till det här. Det gäller att ha bra rörelse, bra passningstempo, sätta defensiven och framför allt jobba ihop, vilket vi inte gjorde mot Bulgarien, säger han.

– Vi ska ligga så om vi gjorde när vi har mötte Vitryssland och Bulgarien här hemma. Vi ska ligga i våra block och jobba utifrån det.

För att lyckas med arbetet krävs det att spelarna har stort tålamod, anser Toivonen.

– Vi möter ett mindre lag som kommer backa hem, göra det tajt för oss och det gäller att vi inte blir stressade. Vi kommer att få målchanser och vi måste vara effektiva, säger han.

– Om vi börjar stressa upp oss gäller det att vi lugnar ner oss, behåller tålamodet, samtidigt som vi har rörelsen och bolltempot. Har vi inte gjort mål efter 60 minuter så har vi 30 minuter kvar att spela, så det gäller bara att behålla lugnet.

"Väckarklocka"

Kort sagt: Lugnt, metodiskt och samarbete är Ola Toivonens väg till tre poäng.

Han är även inne på att det kommer kräva en insats på "110 procent" för att Sverige ska lyckas.

– Vi såg redan när vi mötte Luxemburg borta att de inte är så oävna. Där var de nära att ta en pinne av oss i slutet, på ett tidigt inlägg som hade kunnat styras in i mål. Det var nog en liten väckarklocka för oss, säger han.

Tre dagar efter mötet med Luxemburg väntar kvalavslutningen mot Nederländarna i Amsterdam. Då avgörs det var Sverige hamnar i gruppen - men just nu är det inget som Toivonen ens tänker på.

– Nu har vi förberett oss på Luxemburg och vi tänker inte på Holland. Det är bara Luxemburg som gäller. Varje träning, varje löpsteg vi gör är för att vara väl förberedda till matchen mot Luxemburg.