Sverige vände och vann mot Tyskland

Sverige fick en riktig mardrömsstart mot Tyskland i Algarve Cup, med två baklängesmål på två minuter. Men efter en rejäl uppryckning kunde Sverige vända matchen - och vann med 4-2.(TT)
Publicerad 4 mars 2015
Sverige fick en riktig mardrömsstart mot Tyskland i Algarve Cup, med två baklängesmål på två minuter. Men efter en rejäl uppryckning kunde Sverige vända matchen - och vann med 4-2. Det svar förbundskaptenen Pia Sundhage främst vill få med sig hem från t

Det svar förbundskaptenen Pia Sundhage främst vill få med sig hem från träningsturneringen på den portugisiska sydkusten är hur hon ska formera backlinjen inför VM.

Intrycket i början av matchen mot den regerande Europamästaren Tyskland var att hur som helst, men inte så här.

Det hade inte ens gått två minuter innan Dzsenifer Marozsán tryckt in 1-0 till Tyskland med ett stenhårt vristskott, sedan den svenska backlinjen låtit tyskorna spela bollen rakt snett bakåt genom Sveriges straffområde.

Rubensson missade

Och en dryg minut senare stod det 2-0 efter att Elin Rubensson, mittfältaren som Sundhage vill skola om till högerback innan avfärden mot Kanada, gått bort sig och lämnat högerkanten öppen för Simone Laudehr att ta sig fram på för att enkelt placera in bollen vid Hedvig Lindahls bortre stolpe.

Sverige såg inledningsvis ut att vara i Portugal mer för solsemester än för att spela fotboll. Så väl positions- som markeringsspelet brast ofta i den första halvleken, och framåt saknades tydlighet och kreativitet i huvudvärksdrabbade Lotta Schelins frånvaro.

Tyskorna pressade över hela banan och det svenska anfallsspelet bestod mest av att mittbackarna Nilla Fischer och Linda Sembrant slog långbollar mot en ständigt löpande Sofia Jakobsson, som tagit Schelins plats bredvid Asllani längst fram i banan.

Två mål av Seger

Men, när man är på botten är den enda vägen man kan ta sig uppåt.

Caroline Seger såg till att hålla Sverige kvar i matchen genom att slå in 1-2 i den 30:e minuten, sedan Therese Sjögran snyggt tagit sig fram på vänsterkanten och slagit in bollen snett bakåt i banan.

Efter paus fick Jakobsson utdelning för alla de löpmeter hon lagt in. När Tysklands målvakt Nadine Angerer missbedömt en utrusning kunde Jakobsson sno åt sig bollen och sätta kvitteringen till 2-2.

Caroline Seger nickade sedan in 3-2 på en snyggt slagen frispark från Sjögrans fot, och Jakobsson satte avgörande 4-2 på en kontring.

Sverige fortsätter Algarve Cup med match mot Brasilien på fredag.