TT-Sport

Sverige möter Sydafrika två gånger

TT-Sport Artikeln publicerades

Svenska fotbollsdamernas match mot Sydafrika i slutet av januari är egentligen två matcher. Redan tre dagar före den officiella landskampen möts lagen bakom stängda dörrar. - Det är ju roligare att spela mot motståndare än mot sig själv, säger Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson.(TT)

Landskampen mot Sydafrika på Green Point Stadium i Kapstaden den 21 januari är känd sedan tidigare. Mindre känt är att lagen ställs mot varandra också den 18 januari, på Athlone Stadium.

Det är ingen landskamp i officiell mening och lagen möts i formatet 3x30 minuter med fria byten. Sydafrika tog initiativet till det ovanliga landskampsupplägget.

– Jag och Magnus (Wikman, assisterande förbundskapten) diskuterade det och tänkte att det var bra. Vi får spela på en av deras andra stora arenor och vi får riktiga domare. Och de är bra mycket bättre på att döma än jag och Magnus är, säger Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson.

Det ger honom också möjlighet att ge alla uttagna spelare speltid mot bra internationellt motstånd.

– Vi har hur många byten som helst och ingen spelare kommer att spela mer än 60 minuter, säger Peter Gerhardsson.

– Sedan brukar det vara bra fart även om vi bara själva spelar elva mot elva. Men det här är ännu bättre för då kan vi balansera speltiden ännu mer, säger Peter Gerhardsson.

Den inofficiella träningsmatchen kommer att hållas stängd för publik och medier.