Sverige förlorade semin i bandy-VM

Sverige hade imponerat stort i bandy-VM. Men väl framme i semifinal var det Finland som var klart bäst och skickade Sverige till en oväntad bronsmatch efter seger 3-2. - Vi kanske blev tagna av stundens allvar, funderade förbundskapten Sven "Svenne" Olsson.(TT)
Publicerad 6 februari 2016

Olsson hade dock svårt att hitta någon tydlig förklaring till genomklappningen och var märkbart besviken efter matchen.

””

Snabbt finskt mål

I gruppspelet vann Sverige klart med 9-1 mot Finland och man hade spelat stabilt och imponerat i övriga matcher fram till semifinalen i ryska Uljanovsk. Men väl där började man riktigt tamt och Finland kunde redan efter fyra minuter göra 1-0 genom Tuomas Määttä när svenskarna inte kunde rensa undan framför mål.

””
””

Finland jobbade hem med hela laget samtidigt som svenskarna inte alls fick fart på kontringarna. Dessutom var Pertti Virtanen strålande i finska målet.

Efter 17 minuter kom 2-0 på en av de åtta finska hörnorna i första halvlek. Målskytt Sami Laakkonen.

Svensk straffmiss

När sedan Christoffer Edlund missade en straff med en kvart kvar såg det inte bra ut för Sverige. Men den timeout som förbundskapten Svenne Olsson tagit fick till slut fart på Sverige och med två finska spelare utvisade kunde Sverige reducera. Erik Säfström gjorde en fin uppåkning på vänsterkanten och hittade Johan Löfstedt som lyfte in bollen bakom Virtanen.

””

Den svenska comebacken stördes av en svensk utvisning strax före paus och när svenskarna blev fulltagliga i andra dröjde det bara tre minuter innan Andreas Westh tvingades stoppa en hög boll med klubban och blev utvisad. På den efterföljande straffen satte Pekka Hiltunen 3-1.

Var sugna

Halvvägs in i andra halvlek kunde Edlund plocka ner en långboll och virka in 2-3. Men närmare än så kom inte Sverige som verkade sakna energi.

””

I finalen får Finland möta Ryssland som körde över Kazakstan i sin semifinal med 16-6, medan Sverige ställs mot kazakerna i bronsmatchen.

Bara tre gånger sedan 1967 har Sverige missat VM-finalen i bandy, senast 2011. Sverige har aldrig missat att ta medalj på VM.

För Finland väntar nu första VM-medaljen sedan silvret 2011.