Hammarbys "Sundsvallsspöke" lever

I fjol avgjorde han båda matcherna mot Hammarby, och även i år verkar Rúnar Mar Sigurjonsson trivas mot grönvitt motstånd. Islänningens 1-1-mål såg till att "Bajen" för tionde tävlingsmatchen i rad misslyckades med att besegra Gif Sundsvall.(TT)
Publicerad 1 maj 2016

Den 20 april 2010 var senast Hammarby lyckades besegra "Giffarna" i en tävlingsmatch. Sedan dess hade lagen spelat nio matcher mot varandra - utan att Hammarby lyckats vinna en enda.

I fjol vann Gif Sundsvall båda nykomlingsmötena, och i båda segrarna (2-1 borta, 3-0 hemma) var det Rúnar Mar Sigurjonsson som stod för det matchavgörande målet. Och nog såg den isländske spelmotorn ut att trivas mot grönvitt även på Tele2 Arena på söndagseftermiddagen. Sigurjonsson låg bakom det mesta och i den första halvleken chippade han bland annat fram ett friläge till vänsteryttern Robbin Sellin som lyckades runda en islänning - målvakten Ögmundur Kristinsson - men inte den andra, då högerbacken Birkir Mar Sævarsson gick ner och täckte som en hockeymålvakt på mållinjen.

Märkligt med mållöst i paus

Hammarby svarade med ett par egna jättelägen innan pausvilan - bland annat ett där Gif-backen Robin Tranberg fick mållinjerädda - och det var synnerligen icke-talande för matchbilden att det var mållöst när domaren blåste för halvtidsvila.

När målen väl kom, i den andra halvleken, skulle de visa sig vara relativt talande för matchbilden.

1-0 efter slarv

Hammarbys ledningsmål kom efter att gästernas vågade bollinnehavsfotboll gick i baklås, då vikarierande vänsterbacken Robin Tranberg serverade Philip Haglund ett halvt friläge som Hammarby-mittfältaren nyttjade på bästa sätt genom att panga dit 1-0 intill den vänstra stolpen.

Kvitteringen till 1-1 var lika talande då Gif Sundsvall fick trilla boll på den sista tredjedelen mot ett passivt Hammarby-försvar innan bollen till sist hamnade vid Rúnar Mar Sigurjonssons fötter i straffområdet - och "Hammarbydödaren" visade ingen pardon alls.

Islänningens 1-1-kvittering stod sig matchen ut - och "Sundsvallsspöket" lever vidare för Hammarby.