TT-Sport

Danmark spelar mot Kroatien - straff dröjer

TT-Sport Artikeln publicerades

VM-kvalmötet med Sverige ställdes in, men Danmarks match mot Kroatien blir av. Förhandlingarna om ett kollektivavtal fortsätter efter matchen då Uefa går in som medlare. - Nu kan vi koncentrera oss på fotboll, säger målvakten Stina Lykke Petersen.(TT)

VM-kvalmatchen i fotboll mellan Sverige och Danmark ställdes in i och med att konflikten mellan de danska landslagsspelarna och förbundet DBU inte löstes i tid.

Nu har parterna kommit överens om att återuppta förhandlingarna efter VM-kvalsamlingen och Danmark kommer att spela matchen mot Kroatien på tisdag.

DBU meddelar samtidigt att Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) och Internationella spelarföreningen går in som medlare i de infekterade diskussionerna om ett nytt kollektivavtal.

– Det har varit frustrerande på många sätt och jag vill nästan gå så långt som att säga att det sätt som DBU har spelat det här spelet har varit psykisk terror, säger landslagsanfallaren Pernille Harder till TV2.

– Vi har självklart DBU på bröstet, men för tillfället spelar jag för den danska befolkningen och alla unga flickor och pojkar som ser upp till oss. Den befolkning som vi samlade under EM.

"Ska bara äta"

Spelarna inställde sig till landslagets träningsläger i Ballerup under fredagseftermiddagen. De har tidigare tränat på egen hand i Dragør.

– Vi ska bara få något att äta och så tränar vi därefter, sade landslagsmålvakten Stina Lykke Petersen till Ekstrabladet under förmiddagen.

Enligt Petersen lämnade spelarna ett förslag till delavtal redan i onsdags för att kunna spela mot Sverige.

– Det var före Uefas deadline men DBU valde att ställa in matchen, säger hon till danska TV2.

"Gläder oss"

DBU:s elitchef Kim Hallberg säger att det inte fanns några indikationer på ett delavtal och att det därmed inte var realistiskt att "rädda" matchen mot Sverige.

Nu ser han fram mot matchen mot Kroatien.

"Allt för mycket den senaste tiden har handlat om konflikt. Det har skadat damlandslaget och oss alla som hejar på dem. Nu har vi fullt fokus på fotboll. Vi gläder oss över att träna och spela match", säger Hallberg på DBU:s webbplats.

Internationella fotbollsförbundet Fifa och Uefa har inte lämnat besked om påföljder för den inställda matchen.

DBU hoppas på ett milt straff.

– Vi har förstås ett hopp om, och en tro på, att det inte skadar oss att vi spelar på tisdag. Det bör vara en förmildrande omständighet. Hur förmildrande måste vi tyvärr vänta och se och det kan nog ta lite tid. Vi har inte fått några indikationer från Uefa. Det är en oberoende disciplinär instans som ska döma, säger Kim Hallberg enligt nyhetsbyrån Ritzau.