TT-Sport

Stukat mittförsvar oroar inför kvalstarten

TT-Sport Artikeln publicerades

Givne Victor Nilsson Lindelöf ska bli pappa, vikarien Pontus Jansson pajade ena knäet och hur är det med alternativ tre? Filip Helander kom till EM-kvalsamlingen med det här inte helt optimala beskedet. - Jag har en lätt stukning i foten.(TT)

Lägg till att kaptenen Andreas Granqvist har ömma ljumskar och paletten får bra många mörka färger. Ska vi prata om mittbackskris i landslaget lagom till kvalöppningarna mot Rumänien (Friends på lördag) och Norge (Oslo på tisdag)?

Inte enligt förbundskaptenen Janne Andersson och inte heller enligt Italienproffset Filip Helander, 25.

Visserligen missade han Bolognas 3-2-seger borta mot Torino i lördags, men det är inte värre med foten än att han räknar med att träna på Friends på tisdagen.

"Känns redan bättre"

– Det känns redan bättre. Jag pratade precis med det medicinska teamet här och förhoppningsvis ska det inte vara några konstigheter att träna i veckan. Jag har fått lite behandling och det känns bra, säger han.

Mindre bra är att Helander inte spelat alls i de tre senaste ligamatcherna i Serie A. Nye tränaren Sinisa Mihajlovic har ratat svensken.

– Det värvades in en mittback till, det har blivit hårdare konkurrens helt enkelt. Det är ganska naturligt att man som tränare väljer att göra vissa förändringar.

Med ordinarie Nilsson Lindelöf och Jansson indisponibla är Helander fullt medveten om att han står på tur för en plats i mittförsvaret. Sotirios Papagiannopoulos har kallats in, Mikael Lustig kan kliva in i mitten, men det ska nog till en uppslagen stukning för att Janne Andersson ska avstå Helanders tjänster.

Halvlek mot Turkiet

Så sent som mot Turkiet i Nations League i höstas spelade han en halvlek tillsammans med Andreas Granqvist.

– Det är tråkigt att inte Victor och Pontus kan vara med. Två spelare som har gjort väldigt mycket för oss. Samtidigt är det som det är och man är van vid det. Det är klart att det ökar mina chanser.

– Jag har positiva minnen sedan matchen i Konya.

TT: Är du inställd på att spela?

– Jag är inte dummare än så att jag förstår att jag har en bättre chans att få spela, men vi får se på träningarna och vad Janne väljer att göra, säger Helander.

Kapten Granqvist resonerar på samma sätt.

– Nu är inte jag tränare men det är väl han som har bäst chans i och med att han har varit med mest och spelat mest av dem som är med i truppen just nu. Vi får se vad Janne och Peter (Wettergren, assisterande förbundskaptenen) bestämmer.

"Ingen större fara"

Granqvist har sina egna skavanker att hantera. Försäsongen och byten av underlag har tagit på den snart 34-årige veteranens ljumskar.

– Jag spelade 45 minuter mot Värnamo, det var bestämt innan att jag inte skulle spela mer. Det var en dålig plan och jag ville inte riskera något. Det är ingen större fara. Jag ser fram emot att spela matchen på lördag, om nu inget speciellt händer på träningarna.

Hur ser du på att Nilsson Lindelöf och Jansson saknas?

– Det är alltid tufft att tappa såna som har spelat mycket. Nu är det inte bara Victor, det är Pontus också. Det är två av mittbackarna som har varit med mycket och spelat mest. Det är klart det är ett tapp men jag tycker att Filip gjorde det väldigt bra som kom in mot Turkiet borta.

– Jag är inte orolig att de som är med här ska klara av att spela de här matcherna, säger Granqvist.