TT-Sport

Stormakterna hotas av Asiens satsning

TT-Sport Artikeln publicerades

Tre raka mästerskapsfinaler på OS och VM - svenska lag Hasselborg har cementerat sig i världstoppen. Från öst tornar dock ett hot upp sig. - De asiatiska länderna satsar väldigt hårt inför Peking-OS, säger den svenska skippern Anna Hasselborg.(TT)

Efter en över tre timmar lång rysare förlorade Sverige på söndagskvällen VM-finalen mot Schweiz (7-8) i skiljeomgång. OS-guld 2018, VM-silver både 2018 och 2019 visar ändå att lag Anna Hasselborg - som i november i fjol även tog EM-guld - är i världstoppen för att stanna.

– Absolut. Vi gör ju en otroligt bra tävling och visar verkligen att vi kan slå alla lag. Även om det svider med ett silver, säger tvåan Agnes Knochenhauer.

"De är otroligt bra"

Samtidigt har de senaste mästerskapen visat att de traditionella curlingländerna utmanas av asiatiska länder på damsidan. I årets mästerskap missade exempelvis stormakten Kanada (17 guld) slutspel för första gången på 20 år på damsidan. Samtidigt var Kina, Japan och Sydkorea tre av sex slutspelslag. De två sistnämnda nådde semifinal och Sydkorea tog till slut hem VM-bronset.

Sporten har helt klart fått ett uppsving i Asien inför OS 2022, som hålls i den kinesiska huvudstaden.

– De som kommer från Asien är väldigt unga och de asiatiska länderna satsar väldigt hårt inför OS i Peking. De är otroligt bra - det är väldigt många bra curlingspelare som kommer från Asien just nu, säger den svenska skippern Anna Hasselborg.

I OS i Pyeongchang var det just Sydkorea som Sverige besegrade i finalen. Där bakom plockade Japan hem bronset. Det var dock med helt andra lag än de som deltog vid årets VM.

– Det visar att det inte bara är ett enda lag från de här länderna, utan det finns flera topplag, säger den svenske förbundskaptenen Peja Lindholm.

"Otroligt häftigt"

Japan var i VM-final 2016, men Kina är det enda asiatiska landslag som har blivit världsmästare. Det skedde 2009 och året efter blev det silver, vilket följdes upp med ett brons 2011. På herrsidan ser utvecklingen ännu inte likadan ut, men i exempelvis Sotji-OS 2014 föll Kina i bronsmatchen mot svenska lag Niklas Edin.

– Jag tror att det kinesiska förbundet bildades så sent som 2002. Det är det som gör att det är så otroligt häftigt, säger Lindholm och fortsätter:

– Asien har en annan inställning till träning och insatser i sporten än vad västvärlden har, skulle jag vilja påstå. Redan för sex, sju år sedan kunde man förutse att de asiatiska länderna skulle komma väldigt starkt.

Satsningar på curlingen finns även från näringslivet i Asien. En kinesisk storbank står bakom nystartade World Cup, där en av tre deltävlingar och finalen avgörs i Kina. Prissumman på den världstouren är klart större än på den prestigefyllda kanadensiska touren.

– Utan storbanken som sponsor hade den touren inte kunnat vara möjlig, säger Peja Lindholm.

Välkomnar konkurrensen

Trots den allt hårdare konkurrensen välkomnar Svenska curlingförbundet de asiatiska ländernas frammarsch.

– Jag tycker att det är roligt att sporten breddas över hela världen. Inför OS i Sydkorea satsades det generellt på idrotten i landet och det är det vi ser frukten av nu, säger generalsekreteraren Stefan Lund.

Än så länge tror han att de traditionella länderna kan stå emot - mycket tack vare just traditionen.

– Vi har byggt struktur och kunskap under lång tid och det är ju oerhört viktig, säger Stefan Lund.