TT-Sport

Stenhård fajt om speedwayguldet

TT-Sport Artikeln publicerades

Dackarna ledde nästan hela kvällen. Men med en stark avslutning vände gästande Smederna på steken. Efter 46-44 på bortaplan har de regerande mästarna nu grepp om SM-finalen inför onsdagens retur hemma i Eskilstuna. - Skit.(TT)

Smederna började med en femetta, men sedan var det hemmalaget Dackarna som tog ett snabbt och stadigt grepp om den första SM-finalen i bäst av två. Tre raka femettor gav ett tidigt försprång som höll länge. Men inte tillräckligt länge.

Det regerande mästarlaget från Eskilstuna tog sig sakta men säkert närmare, och när Michael Jepsen Jensen och Niels-Kristian Iversen tog full pott i det 13:e heatet var Smederna plötsligt i ledning för första gången sedan heat ett.

Lindgren klev fram

Och Dackarnas motgångar fortsatte i nästa heat, det 14:e och näst sista. Hans Andersen åkte på sin andra varning och uteslöts, och när omstarten väl ljöd var det Smederna för hela slanten. Gästernas storstjärna Fredrik Lindgren blandade och gav under kvällen, men när det gällde som mest klev han fram och presterade. Tillsammans med Mikkel Michelsen tog han en klar femetta och säkrade segern för Smederna.

– Det är väldigt jämnt, det är två mycket bra lag och hemmabana verkar inte ha så stor betydelse, säger Fredrik Lindgren till Radiosporten.

– Det är ingenting som är avgjort än, det är 15 heat körda och vi är bara halvvägs.

Viktig avslutning

Då såg Eskilstunalaget ut att kunna koppla ett rejält grepp om SM-guldet inför returen på hemmaplan på onsdag. Men Dackarnas Greg Hancock och Maciej Janowski svarade med en fullpoängare i det sista heatet, och därmed stannade Smedernas bortaseger vid 46-44.

– Den femettan är hur viktig som helst. De vänder på steken någorlunda och nu är läget inte omöjligt. Smederna är bra, men vi vet att vi kan köra bra borta, säger Dackarnas Joel Kling till Barometern.

Hela sex av tisdagens heat slutade helt lika, 3-3, vilket säger en del om jämnheten mellan lagen.