TT-Sport

"Hoppet är det sista som överger oss"

TT-Sport Artikeln publicerades

För två år sedan vände USA 6-10 till seger. I år måste Europa göra en "större" comeback och vända 5,5-10,5. - Hoppet är det sista som överger oss, säger kapten Annika Sörenstam inför Solheim Cups avslutande tolv singelmatcher. Annika Sörenstam kunde knappt tro att det var sant.(TT)

Annika Sörenstam kunde knappt tro att det var sant. Var kaptenen än befann sig på banan på Des Moines Golf & Country Club såg hon USA imponera.

Det var chippar, bunkerslag och långa puttar som hela tiden hittade rätt.

Allt gick hemmanationens väg.

– Jag har aldrig sett något liknande. Vi hade 35 birdies och en eagle, men ändå förlorade vi tre matcher, säger hon.

– Mitt lag såg så många puttar som gick i, men tyvärr var de inte blå, de var röda. Man kan bara hoppas att det där är något som kommer ändras.

Europa måste vända

Hoppas räcker dock inte för Europa.

Det måste ändras.

Efter två speldagar ligger Europa under med 5,5-10,5 och måste därför vinna nio av de tolv avslutande singelmatcherna för att nå 14,5 poäng. Det är vad som krävs för att ett utmanade lag ska vinna Solheim Cup.

Därmed befinner Europa sig i en liknande situation som USA gjorde i Tyskland för två år sedan. Då tvingades USA vända 6-10 för att vinna - och lyckades.

I år är det alltså ombytta roller. Det är Europa som jagar.

– Jo, men det går. Det är klart att det går men det kommer inte att bli lätt. Vi ska gå ut och göra vårt bästa. Det är ju ingen som är här och missar med flit. Vi gör vårt bästa men än så länge har det inte varit tillräckligt bra, säger Madelene Sagström.

"Bara att köra"

Anna Nordqvist:

– Det finns hål kvar att spela, det finns det matcher kvar att spela. Vi såg ju vad som hände 2015, så det är bara att köra, säger hon.

Även Annika Sörenstam anser att det är möjligt och det är även vad hon kommer att säga till spelarna inför avslutningen.

– Varje kväll har vi delat ut mantraband till spelarna och här har jag ett som säger: "Hon trodde, hon kunde och hon gjorde." Det är vad vi kommer att prata om, säger hon.

– Jag kommer säga till spelarna att "hon" är alla spelare. De behöver bara gå ut där och tror på det, fokusera på sina matcher och inte kolla på några resultattavlor. Det är som när man står med en motståndare i en boxningsring - det är bara att slå.

Regerande mästarlaget USA behöver totalt 14 poäng för att försvara titeln.