Portugal slog ut Polen på straffar

Tränarna spådde en jämn kvartsfinal mellan Polen och Portugal. De fick rätt. Efter 120 minuter stod det 1-1. Efter straffläggningen var Portugal klart för semifinal i fotbolls-EM.(TT)
Publicerad 30 juni 2016

Med en fenomenal räddning på Jakub Blaszczykowskis straff när det närmade sig midnatt i Marseille bäddade Rui Patrício för Ricardo Quaresma.

Lagkamratens straff satt säkert och allt var över.

Portugal är vidare. Polen är utslaget.

Då och då behövs fotbollens floskler. 50-50, sade Portugals coach Fernando Santos inför kvartsfinalen mot Polen - och det var precis den matchen publiken i Marseille fick se i närmare 120 minuter.

Ett dödläge, en obruten maktbalans. En laddad straffläggning i annalkande.

Men det började inte så.

Tidigt mål

När lagens tränare skulle analysera sin motståndare inför matchen lät de likadant: Ett välorganiserat lag som ställer om kvickt och anfaller med fart.

Men portugiserna verkade inte ha lyssnat på Fernando Santos, för de hängde inte med när Polen tog ledningen på Stade Vélodrome redan i den andra minuten.

En lång crossboll nådde Kamil Grosicki, som satte fart på Polens vänsterkant och slog in bollen i straffområdet.

Och i grytan fanns sleven - i boxen fanns Robert Lewandowski. Ett tillslag och bollen låg bakom Rui Patrício i Portugals mål. Efter fyra matcher utan mål levde Bayern Münchens skyttekung med ens upp till omvärldens förväntningar.

Det såg först ut som att bara Santos hade haft rätt i sin analys. Det gick ruskigt fort när Polen ställde om till anfall medan Portugal var både långsamt och omständligt.

Farten försvann

Tills Renato Sanches presenterade sig i den 33:e minuten. Den 18-årige mittfältaren fick en klackpassning av Nani och drog till. Lukasz Fabianski sträckte ut sig men nådde inte bollen.

I sin första EM-match från start, hans nionde landskamp totalt, hade Renato Sanches kvitterat för Portugal.

Målet tog död på Polens fartfyllda fotboll. Tempot sjönk, och med det antalet målchanser. Lagen fick precis som i åttondelsfinalerna spela en förlängning.