Skutskär tog historiskt guld: "Magiskt"

Rekordpublik och historiskt guld. Skutskär är svensk mästare i bandy efter 3-2 i SM-finalen mot AIK inför 5 198 åskådare på Studenternas. - Det här är magiskt, säger spelande tränaren Johanna Pettersson.(TT)
Publicerad 17 mars 2018

Skutskärspelarnas guldhjälmar och guldmedaljer gnistrade i det folkfyllda solskenet på Studenternas IP i Uppsala. För första gången är damlaget svenska mästare, efter en nysatsning från föreningen för två år sedan.

Ryskan Olga Rodinova blev stor matchhjälte mot AIK efter att ha straffskjutit 2-1 i början av den andra halvleken och prickat dit avgörande 3-2 efter en hörna från lagkaptenen Malin Andersson i 82:a minuten.

””
””

Tajt och jämnt

Mesta mästarlaget AIK, med 15 SM-tecken på damsidan, och Skutskär lockade storpublik till utomhusstadion vid Fyrisån. 5 198 åskådare är nytt publikrekord med knappt 1 200 personer efter den tidigare rekordnoteringen på 3 902 från AIK-Västerstrand 2005.

Publiken bjöds på en jämn och spännande final där Solnalaget var spelförande inledningsvis. Det var ändå Skutskär - orten ett par mil utanför Gävle - som gjorde finalens första mål genom Linnea Gunnarsson i den nionde minuten.

AIK:s Karina Lipanova kvitterade till 1-1 tio minuter senare, vilket också var ställningen i halvtid. Efter Olga Rodinovas 2-1-mål kvitterade AIK genom Diana Lipanova innan Rodinova avgjorde definitivt åtta minuter från full tid.

””

"Framtiden ljus"

Det tusentalet tillresta Skutskärsupportrarna jublade, trummade och sjöng högt långt efter slutsignalen ljudit. Ett 20-tal personer sprang ut på isen för att fira med laget. Guldlaget hyllade sina supportrar.