Skrällen: Danmark utslaget ur VM

Handbolls-VM:s största skräll hittills fullbordades när det olympiska mästarlaget Danmark åkte ut redan i åttondelsfinal mot Ungern. Det är första gången sedan 2005 som Danmark inte når kvartsfinal i VM.(TT)
Publicerad 22 januari 2017

Danmark, som gick rent under gruppspelets fem matcher och bland annat slog Sverige, fick oväntat stora problem i åttondelsfinalen. Ungern, som fick stryk mot Vitryssland i gruppspelet, var aldrig ens i underläge mot danskarna. I mitten av den andra halvleken kunde ungrarna dra ifrån till en ledning med som mest fyra bollar. Danmark fick kämpa hårt för varje mål, hittade inget flyt och ingen rytm.

Men Danmark kom tillbaka något mot slutet. Med sex minuter kvar var det kvitterat till 23-23 och avslutningen blev en rysare. Den ungerska målvakten Roland Mikler gjorde en supermatch och stod för ett par riktigt bra räddningar i den sista minuten vilket till slut gav Ungern segern med 27-25.

””

Söndagens andra överraskning var ett faktum efter att även Qatar tagit sig vidare till kvartsfinal efter seger mot Tyskland, som vann EM-guld i fjol. Qatar, som visserligen tog silver på hemma-VM för två år sedan, var långt ifrån favorit till att lyckas igen. Laget gick vidare från gruppspelet som fjärde lag, efter bara två segrar och bland annat en storförlust mot Sverige med 25-36.

I åttondelsfinalen hade Tyskland ledningen med ett mål i paus, men Qatar, med kubanskfödde Rafael Capote i spetsen vände matchen och vann till slut med 22-20.

Sista laget att ta sig till kvartsfinal blev Kroatien efter planenlig seger mot Egypten. Kroatien ledde med 13-7 i paus, men Egypten snyggade till siffrorna något i den andra halvleken och matchen slutade 21-19.