TT-Sport

Ett guldglänsande EM-avslut för Sjöström

TT-Sport Artikeln publicerades

Världens bästa simmare 2017 avslutade sitt rekordår med tre EM-guld. Men Sarah Sjöström har bara två guld med sig hem från Köpenhamn - ett av dem fick en flicka i publiken. - Det är inte så ofta man sitter hemma och tittar på medaljen ändå, säger 24-åringen.(TT)

Vid halv åtta på söndagskvällen kunde superstjärnan Sarah Sjöström pusta ut. Efter en silverbetonad inledning på kortbane-EM i Köpenhamn avslutade hon mästerskapet i Royal Arena med tre guld - på 100 meter fjäril, 50 meter fritt och i medleylagkappen.

– Mina förväntningar var att sista dagen skulle vara min bästa dag. Det är extra roligt att avsluta så här bra - speciellt när vi vann lagkappen också. Det tror jag inte många hade förväntat sig, säger Sjöström, som nu har tagit 29 internationella mästerskapsguld i karriären.

"Gillar ju att vinna"

På 50 meter fritt var hon en ynka hundradel före världsrekordinnehavaren Ranomi Kromowidjojo, Nederländerna, i mål.

– Det är så himla skönt. Jag gillar ju att vinna, säger Sjöström och tar några danssteg i intervjuområdet.

Efter en missad final på 50 meter fjäril vägrade Sjöström abdikera från ytterligare en fjärilstron. Världsstjärnan strök sig från 200 meter fritt - allt för att plocka hem ett tredje raka EM-guld i kortbana på paradgrenen 100 meter fjäril. Och självklart vann världens simdrottning distansen - på mästerskapsrekordet 55 sekunder blankt och 97 hundradelar före närmaste konkurrent. Tiden är hennes näst snabbaste i karriären på 100 meter fjäril i kortbana.

– Det är ju superkul. I Doha för några år sedan var det ju typ ett perfekt lopp som jag gjorde. Så den tiden är ju väldigt svår att slå, säger Sjöström.

Den tiden - 54,61 - är gällande världsrekord. Guldmedaljen i Köpehamn var hennes tolfte mästerskapsguld i fjäril, men i stället för att ta med sig den hem lämnade hon över den till en lycklig flicka, insvept i den svenska flaggan, i publiken.

– Jag kan ge bort en guldmedalj. Det är inte så ofta man sitter hemma och tittar på medaljen ändå, säger Sjöström.

Samma gest gjorde britten Adam Peaty under lördagskvällen när han vann på 100 meter bröstsim.

– Jag blev inspirerad så klart av Peaty. Som han sade - om man kan inspirera de unga på något sätt så...

Ingen segerchans i bröstsim på KM?

Tre guld, ett silver och två världsrekord på VM i långbana i Budapest i somras. Seger i den totala världscupen under hösten. Tre guld och tre silver på EM i kortbana i Köpenhamn. Nu är Sarah Sjöströms mest framgångsrika säsong i karriären över - nästan. Innan semesterflyget till Sydafrika lyfter på tisdag ska världens bästa simmare 2017 delta i Södertörns simsällskaps klubbmästerskap i Torvalla simhall.

Segerchanserna?

– Jag tror ju att det blir väldigt svårt att vinna på 100 meter bröstsim, om jag ska vara ärlig. Jag tror att jag garanterat vinner första 25, men vi har ju en väldigt duktig tjej i Emelie Fast i Södertörn. Men på 50 meter fritt - där har jag bra odds.