TT-Sport

Sjöström jagar guldjubileum: "Väldigt häftigt"

TT-Sport Artikeln publicerades

Få svenska idrottare har klarat att hålla sig i världstoppen under tio års tid. I helgen kan Sarah Sjöström, 24, bli den andra simmaren i historien som firar tioårigt guldjubileum. - Det skulle vara väldigt, väldigt häftigt, säger supersvenskan.(TT)

Det är tio år sedan en då 14-årig supertalang tog simvärlden med storm genom att vinna EM-guld på 100 meter fjäril.

När EM i Glasgow startar på fredagen inleds det med just 100 meter fjäril där Sjöström är skyhög favorit. På lördag kväll, då finalen avgörs, kan hon fira jubileum.

Sjöström har dessutom tre ytterligare individuella guldchanser, på 50 meter fritt (final på lördag även där), 50 meter fjäril och 100 meter fritt.

Bara en svensk simmare i historien har klarat att vinna en individuell mästerskapstitel med tio års mellanrum eller mer i långbana (50-metersbassäng som också gäller i OS). Therese Alshammar vann EM-guld på 50 meter fritt 2000, jubilerade tio år senare i Budapest och tog dessutom VM-guld på distansen 2011.

Unik i toppen

När Sarah Sjöström i december tilldelades Bragdguldet på nytt klev hon in i en exklusiv skara med Björn Borg, Ingemar Stenmark och Anja Pärson som fått utmärkelsen två gånger.

Ingen av de tre andra har dock lyckats vinna mästerskapsguld med tio års mellanrum.

Stenmark tog dock världscupsegrar med nästan 15 års mellanrum, Borg vann grand slam-titlar under sju års tid och Pärson tog medalj under tio års tid.

Sjöströms tränare Johan Wallberg, sambo med Alshammar och hennes tränare under tolv år, nämner individanpassad träning och miljöombyte som nycklar för fortsatt framgång:

– Man måste byta miljö lite då och då för att bli inspirerad, så är det för alla. Det är en viktig och naturlig del.

"Håller glädjen uppe"

Det är just vad Sarah Sjöström gjort. När OS-guldmålet var uppfyllt bytte hon tränare till Wallberg och nu utgör även britten James Gibson del av teamet. Hela det här året har hon varvat två-tre veckors träning i Stockholm med två veckor i Gibsons stjärngrupp i Belek, Turkiet. Något hon kommer att fortsätta med.

– Jag känner att det håller glädjen uppe i träningen. Jag har ju spenderat väldigt många timmar i Eriksdalsbadet och det är skönt att komma ifrån. Ibland kan det vara svårt att ge hundra procent där. Men när man har varit borta två veckor i Turkiet så är man så himla glad att vara hemma igen. Så då är man taggad. Sedan efter två veckor är man taggad att dra därifrån, säger Sjöström.

Hon har tränat stenhårt i år och tävlat sparsamt. Allt för att lägga grunden för satsningen mot OS i Tokyo 2020.

Trots det knappa tävlandet känner hon ingen osäkerhet inför EM:

– Det var precis det jag behövde, en lång träningsperiod, utan några avbrott från skador eller tävlingar. Jag har tränat bättre än vad jag kanske någonsin har gjort.

De senaste veckorna har hon vilat och toppat sig:

– Nu känner jag att formen har kommit när jag har vilat. Jag förväntar mig att göra säsongsbästa i alla grenar, säger hon.

Det skulle i så fall, med Sjöström-mått mätt, betyda ännu ett gyllene mästerskap.