TT-Sport

Starkare Asllani glänste i OS-genrep

TT-Sport Artikeln publicerades

Förlust med stora siffror, men Sverige lämnade ändå OS-genrepet med en bra känsla. Bäst av alla? Anfallaren som kommer bli en nyckelspelare - som mittfältare. - Vissa saker var världsklass, främst Kosovare Asllani, säger förbundskaptenen Pia Sundhage.(TT)

Flytten till England och Manchester City har gjort Kosovare Asllani riktigt gott. Musklerna är tillbaka på fotbollskroppen, och självförtroendet tillbaka i huvudet på 26-åringen.

I Sveriges OS-genrep mot Rio-klubben Botafogos juniorherrspelare var hon landslagets bästa spelare.

Sundhage nöjd

– Jag tror inte jag har sett Kosse så bra någonsin tidigare, och då är det ändå mycket försvarsspel. Hon bidrar på ett väldigt positivt sätt, säger Sundhage, som numer väljer att spela Asllani i en central roll på mittfältet i stället för i anfallet.

Det är svårt att tänka sig en vackrare uppladdningsmiljö än den Sverige hittat vid badorten Mangaratiba, drygt tio mil söder om Rio de Janeiro. De dimhöljda bergen som omger komplexet där Sverige bott sedan de anlände till Brasilien utgör en enastående kuliss och på planen såg det, trots att den fysiska skillnaden stundom blev påtaglig och Sverige förlorade med 0-8, spelmässigt ändå bra ut.

Trots det målmässiga underläget fortsatte Sverige att ligga rätt i positionerna och kommunicera.

"Bästa genomköraren"

– Det var mycket slit, mycket försvarsspel. Det är väl inte så konstigt men samtidigt var det det som var tanken. Vi ville ha den här matchen för att komma upp i intensitet. Vi kommer aldrig få en sån här match i slutspelet, det här är ju bästa genomköraren vi kunde få inför OS, säger Asllani, som efter att under lång tid inte ens varit uttagen i landslaget nu känns som en av de mest givna i startelvan i OS-premiären mot Sydafrika på onsdag.

– Jag har sagt hela året att fullt fokus har varit klubblaget för mig, att prestera där. Att bygga upp mig, bygga upp mer muskler. Komma tillbaka och vara ännu starkare som spelare, för jag tappade väldigt mycket i mitt förra lag i Paris. Det känns bra, jag känner mig fysiskt stark. Och då blir det enklare att spela.

Mittfältsmotorn Caroline Seger är förkyld och spelade inte, som en försiktighetsåtgärd. I övrigt mönstrade förbundskaptenen Pia Sundhage en startelva som mycket väl skulle kunna vara den som också startar mot Sydafrika 3 augusti.

– Spelarna är på gång. Det låter om dem, de löper. Vi spelar ett passningsspel och försvarar oss på ett sånt sätt att det känns att vi närmar oss OS-start, säger Sundhage.

Fyllt av självförtroende

På lördag flyttar Sverige in i OS-byn i Rio de Janeiro. Efter genomköraren mot Botafogo och 3-0-segern över Japan är Sverige fullt av självförtroende inför turneringen.

– Det är klart att vi drömmer om någonting stort, men vi vet sedan tidigare att man måste vara här och nu när man spelar matcherna. Oavsett lag och kvalitet. I ett mästerskap så måste vi prestera i varje match och verkligen ta en match i taget för att ta oss dit vi drömmer om, säger Asllani.