TT-Sport

Schelin missar EM-kvalmatch

TT-Sport Artikeln publicerades

Sverige ser ut att få klara sig utan Lotta Schelin i EM-kvalet mot Slovakien. En fotskada gör att anfallsstjärnan sannolikt tvingas stå över matchen. - Det är en rejäl stukning, säger hon. Det var på träning med Rosengård i lördags som olyckan var framme.(TT)

Det var på träning med Rosengård i lördags som olyckan var framme. Lotta Schelin stukade foten och kom till måndagens landslagssamling i Göteborg på kryckor och med högerfoten lindad.

Första träningen fick Rosengårdsanfallaren tillbringa på en motionscykel, ett par meter från sidlinjen på Ullevis gräsmatta och att det skulle kunna bli spel redan mot Slovakien på torsdag tror hon själv är uteslutet.

– Ja, det tror jag. Men jag hoppas på att kunna spela mot Danmark (tisdag nästa vecka) i alla fall, säger hon.

– Det var ingen liten grej. Men jag var jätteglad att det inte var en fraktur. Nu är det bara att jobba på, få ner svullnaden, låta det ta den tid som krävs.

Sembrant skadad

Landslagsläkaren Mats Börjesson är visserligen inte lika säker, men konstaterar att det inte finns något behov av att chansa.

– Stukningar kan gå olika snabbt tillbaka, så vi får väl se. Men det är samtidigt ingen OS-final och vi har ju dessutom två matcher som väntar nu.

Även för mittbacken Linda Sembrant och Elin Rubensson, både mittfältare och ytterback de senaste matcherna, finns frågetecken.

– Rubensson har fått en översträckning i ena knät, men det är nog ingen fara. För Sembrant handlar det om en överansträngning i ena höftböjaren, där får vi vänta och se lite, säger Börjesson.

Ersättare finns

Sverige möter Slovakien på Gamla Ullevi på torsdag och Danmark i Viborg på tisdag i nästa vecka. Lotta Schelins skada gör att Pia Sundhage lär få slänga in åtminstone ett nytt namn i startelvan.

Men, poängterar förbundskaptenen, just på anfallssidan saknas knappast alternativ trots Schelins och Fridolina Rolfös skador.

Överskottet av starka anfallare var också en av de främsta orsakerna till att landslaget efter VM i fjol började spela med en 4-3-3-uppställning i de flesta matcherna.

– Det finns ingen mer Lotta Schelin, men det finns många ersättare, säger Sundhage.

– När det gäller djupledshotet har vi till exempel (Stina) Blackstenius, som öser på som bara den.