TT-Sport

Edsbyns totalvändning: "Fruktansvärt kul"

TT-Sport Artikeln publicerades

Regerande svenska mästarlaget Edsbyn möter Sandviken i SM-final på Studenternas. Mattias Hammarström blev stor matchhjälte med tre mål mot Villa-Lidköping (5-3) - Edsbyn vände 0-2 både i matchen och i semifinalserien. - Det är fram och tillbaka, upp och ner.(TT)

2008 möttes Edsbyn och Sandviken i tidernas hittills målrikaste SM-final i bandy. Dåvarande gulddynastin Edsbyn säkrade sitt femte raka SM-tecken efter en 11-6-seger inför 19 513 åskådare på Studenternas IP i Uppsala.

Tio år senare så ska storklubbarna finalmötas igen på samma is. Det blev klart under söndagen efter stor semifinalspänning som slutade i att både regerande mästarlaget Edsbyn och Sandviken vände respektive matchserie.

– Vi myser på här hemma en vecka och tränar lite lätt och snackar och mår bra. Nu är vi bjudna på festen och vi har jättebra bilder från Studenternas. Det blir kanon. Det blir en spännande match på lördag, säger Edsbyns Mattias Hammarström till Bandypuls.

"Jätteinsats"

Hammarström gjorde tre mål när det tiofaldiga mästarlaget gick från 0-2-underläge till 5-3-seger hemma mot Villa-Lidköping.

Segern i den femte och avgörande matchen innebar att Edsbyn vände matchserien helt och hållet efter att ha förlorat förra veckans två inledande matcher med 1-3 och 2-8. Den här veckans tidigare möten slutade med segersiffrorna 6-4 och 5-3 innan eftermiddagens avgörande.

– Det är jätteskönt, men vi får försvara oss stora delar av matchen också, så det är en jätteinsats av laget, säger Hammarström.

Saiks lagkaptenshjälte

Niofaldiga svenska mästarlaget Sandviken har inte vunnit SM-guld sedan 2014. Men på lördag, när SM-finalen är tillbaka på Studenternas IP i Uppsala efter fem år i Stockholm, har alltså det svartvita laget från Gästrikland chansen igen.

Precis som Edsbyn vände Saik sin semifinalserie. Hammarby hade 2-1 i matcher inför fredagens publikfest inför 6 525 åskådare på Zinkensdamms IP. Men Saik kvitterade då matchserien till 2-2 efter en 5-3-seger och såg nu till att vinna den femte och avgörande matchen på hemmais.

Lagkaptenen Daniel Berlin blev stor matchhjälte inför 3 768 åskådare när han satte avgörande 3-2 efter en Erik Säfström-hörna knappt fyra minuter in i förlängningen.

– Jag sade till de andra att jag måste få avgöra. Jag kände att jag ville ha den där. Då sade de att jag skulle skjuta, säger Berlin till Bandypuls.