TT-Sport

Sverige sexa utan sjuka stjärnor

TT-Sport Artikeln publicerades

Fredrik Lindström dras med sviterna av körtelfeber och Sebastian Samuelsson vaknade med en tjock hals. Det testade bredden i svenskt herrskidskytte - och spetsade till kampen om VM-platserna i stafettlaget. Sverige kom sexa.(TT)

Samuelsson, som tog OS-silver individuellt och var med i det stafettlag som tog OS-guld i fjol, har visat fin form på sistone med bland annat sin första pallplats i världscupen förra helgen. De svenska herrarna tog sig an stafetten i Ruhpolding efter en seger och en femteplats i säsongens världscup och som rankade nia.

I det perspektivet var sjätteplatsen - Norge vann före Tyskland och Frankrike - ett svenskt styrkebesked.

Tappade två placeringar

Peppe Femling, Samuelssons ersättare, gick ut som siste man som fyra, knappa 20 sekunder efter Norge men hack i häl på Tyskland och Österrike. Åtskilliga hade problem med nerverna på vallen och Femling var inget undantag, men han tappade bara två placeringar.

– Grabbarna innan mig slutar aldrig att överraska. Vi gjorde det bra. Det var inga lammungar man körde med på sista men vi höll ihop det och blev sexa. En stabil insats av alla, säger Femling till SVT.

Torstein Stenersen var först ut och efter en miss i liggande tryckte han av fem skott inom 19 sekunder i stående - alla mot sitt mål - och tog ledningen.

– Det känns verkligen bra, speciellt med förra stafetten. Det är här jag vill vara, säger Stenersen.

Vid växlingen till Jesper Nelin var Sverige trea, men sida vid sida med Ukraina och Frankrike. Tre bommade skott fick både honom och laget att falla i resultatlisan.

På pallen ett tag

Men stafett är stafett. Nelin var inte sämre i stående - och sköt även han fullt. Förstås till Hagströms och övriga svenskars stora belåtenhet. När Nelin lämnade över till Martin Ponsliuoma låg Sverige kvar på prispallen, efter Norge och Frankrike men före Tjeckien och Ryssland.

– Jag skärpte till mig i stående, det vara bara att glömma och göra det man ska, säger Nelin till SVT.

Ponsliuoma fick full utdelning i liggande och bet sig kvar i toppen och med fem fullträffar i stående lyfte han från vallen som tvåa.

Peppe Femling började med en grov miss, men satte resten i liggande, brände två i stående men kämpade sig i mål som sexa, slagen av femman Ryssland med två sekunder.