TT-Sport

Ryttaren som gärna går sin egen väg

TT-Sport Artikeln publicerades

Nära och kära kallar honom för "professorn". Men så gillar han att klura kring saker och ting, ryttaren Alexander Zetterman. Helst utanför den så kallade "boxen". - Sån är jag, det bara är så. Att vara lite korkad kan ibland vara en fördel, säger 25-åringen.(TT)

Zetterman är allt annat än det. Korkad, alltså. Det är snarare en ung man som inte är rädd för att gå sin egen väg för att nå dit han är övertygad om att han kan komma.

Till den absoluta världseliten.

– Jag är nyfiken, vill tänka ett steg extra. Inte vara för primitiv i mina tankar och bara tänka svart eller vitt. Jag vill hela tiden hitta nya vägar. I toppen är det så små grejor som gör det, säger Zetterman.

En av dessa stigar bar till Andreas Öhgren.

"Inte knäckt koden"

Öhgren är fystränaren som jobbar med en hoper NHL-proffs, som Gabriel Landeskog, Niklas Kronwall, Johnny Oduya och Henrik Zetterberg. Friidrottaren Abeba Aregawi, utförsåkaren Mattias Hargin och racingföraren Rickard Rydell är andra som vänt sig till Öhgren för att bli starkare, smidigare och mindre skadebenägna.

– Jag var intresserad av att jobba med honom just för att han jobbat med många olika idrottare och hans filosofi bakom träningen är att göra allt så specifikt som möjligt för just den grenen.

– Ridningen är inte den lättaste sporten att förstå sig på, hur man specifikt ska träna. Jag tror inte att någon riktigt har knäckt den koden, säger Zetterman.

– Andreas är fantastisk. Först och främst var vi tvungna att ta tag i rörligheten, som att analysera foten och hur den påverkar benet och mycket hit och dit. Vi har tränat i ett halvår men det är fortfarande en hel vetenskap för mig.

TT: Har du märkt framsteg?

– Helt klart, men det kan bli mycket bättre. Som ryttare blir man väldigt statisk när man sitter flera timmar i sadeln. När jag har ridit klart känner jag att jag måste öppna upp leder och sträcka ut muskler. Annars krymper jag ihop och när jag blir stel har jag inte samma finmekanik.

– Då kan man bli för grov och kraftig i ridningen. Man vill vara helt lös och fri för att kunna bli ett med hästen. Som simmarna när de simmar som delfiner under vattnet.

TT: Har fysträningen varit eftersatt inom ridsporten?

– Vi är ljusår efter. Många håller sig i form och tänker på vad de äter och så, men för att hitta de där marginalerna som gör skillnad... den koden har vi inte knäckt.

Zetterman är noga med vad han stoppar i sig. Han dricker inte kaffe, alkohol eller läsk och avstår helt från kött. Champagne är uteslutet, men han tar gärna emot en pava.

Vill vinna derbyt

Som förra året i Falsterbo efter den femstjärniga grand prix-segern, hans hittills största seger i karriären.

– Det är många minnen som kommer tillbaka. Man ryser när man tänker tillbaka på det. Jag har lyckats bra i Falsterbo. När jag tänker på det är derbyt den enda klassen jag inte lyckats komma topp fem i.

– Det vill jag faktiskt lyckas med.

På lördag kommer chansen. Zetterman rider Avon, som var nära att vinna med Jens Fredricson förra året.