TT-Sport

BP sparkar Pimenta: "Brustit i sitt ansvar"

TT-Sport Artikeln publicerades

Efter anklagelserna om mobbning, rasism och sexism får tränaren Luis Pimenta sparken från Brommapojkarna. - Det finns delar i ledarskapet som bryter mot vår värdegrund, säger klubbdirektören Henrik Nilsson.(TT)

Det var i Aftonbladet som flera spelare anonymt vittnade om en kultur präglad av pennalism och mobbning i omklädningsrummet.

Efter tidningens granskning tog Pimenta timeout och BP tillsatte en utredning för att undersöka uppgifterna. En utredning som nu lett till att både Pimenta och den assisterande tränaren Goncalo Pereira får lämna klubben.

– Det är ganska lätt utifrån vår värdegrund att veta hur vi vill att man ska agera i föreningen IF Brommapojkarna, och på ledarnivå har de brustit i sitt ansvar, säger Henrik Nilsson.

På klubbens webbplats skriver BP att utredningen bekräftar delar av artikelns innehåll, som sammantaget gör det tydligt att tränarna inte har förtroende i spelartruppen eller i föreningens klubbledning samt styrelse.

– Det har framförts flera anklagelser och på flera punkter har vi en utredning som fortfarande pågår. Det finns delar i ledarskapet som bryter mot vår värdegrund, säger Nilsson.

Utredningen fortsätter

TT: På vilket sätt fortlöper utredningen?

– I det här skedet är det viktigt att man inte bara tittar kort och nära, utan lyfter blicken och ser på helheten. Det är viktigt att vi vänder på alla stenar i en sådan här utredning och ser vad det faktiskt är som har hänt och vilka det är som har varit inblandade. Vi vill göra ett fulländat arbete helt enkelt och se vilka avvikelser det finns från vår värdegrund, så att vi kan vidta adekvata åtgärder, säger Nilsson.

TT: Är det fler personer än Pimenta och Pereira inblandade?

– Det finns ju flera ledare runt omkring herrlaget, och vi vill som sagt se till så att vi har fått en korrekt bild av läget i alla avseenden.

Spelaren Erik Figueroa säger till Expressen att det har varit omtumlande dagar, men att det bara varit en tidsfråga om Pimenta ska få sparken efter artikeln i Aftonbladet.

– Om man tänker vilken förening man spelar i och vilka riktlinjer vi har så måste man stötta föreningens beslut och det de gör, så är det. Nu måste vi träna hårdare och fixa ett allsvenskt kontrakt. Det är skönt att få slut på den här härvan. Nu vänder vi blad. Det som har hänt har hänt, säger Figueroa.

Ny tränare tills vidare

Pimenta bemötte i måndags själv kritiken i ett pressmeddelande där han erkände att han har använt ord som "balls" och "pussy", men menade att det är vanligt förekommande uttryck i omklädningsrum inom seniorfotbollen.

"Efter en ödmjuk självrannsakan förstår jag att de två uttrycken, som användes på engelska, får en annan betydelse och en sexuell konnotation när de översätts till svenska", sade Pimenta i pressmeddelandet.

Klubben arbetar med att hitta ersättare till tränarna och tills vidare tar Roger Palmgren, akademichef pojk i BP, över huvudansvaret.