TT-Sport

Palushaj: "Blivit kallad för orm och Judas"

TT-Sport Artikeln publicerades

En av SHL:s bästa spelare förra säsongen - en av de mest omskrivna värvningarna nu. Örebros Aaron Palushaj ser en skillnad i proffslivet i Sverige och Nordamerika efter övergången från Brynäs.(TT)

Ishockeystjärnan Aaron Palushaj slutade på sjunde plats i SHL:s poängliga förra säsongen - hans första år i Sverige - med 45 poäng på 51 grundseriematcher.

När de allra flesta trodde att kontraktet med SM-kvartsfinalisten Brynäs skulle förlängas valde den amerikanske forwarden att lämna Gävle för bottenlaget Örebro på ett tvåårskontrakt.

– Beslutet jag tog var sett till det långsiktiga för min karriär. På en tio i topp-lista över anledningarna var pengarna kanske sjua-åtta på den listan, säger Aaron Palushaj.

TT: Med hur mycket höjde du lönen?

– Jag vet inte, jag måste räkna på det. Jag tjänar lite mer, men procentuellt vet jag inte.

"Tacksam"

Aftonbladet har tidigare skrivit om aggressiva meddelanden som riktats mot Palushaj. Han själv ler och tar lätt på meddelandena när TT för dem på tal.

– Flera människor har kallat mig för en orm och Judas, men jag är en vuxen kille och kan hantera det. Om någon blir så upprörd över att du lämnat laget betyder det att de verkligen gillat dig. Jag är tacksam över en bra fjolårssäsong och supportrarna var glada över den öppenheten jag gav dem. Det kan nog vara därför de blev besvikna.

Palushaj, som tog VM-brons med USA i Stockholm för fem år sedan, har tillhört tre olika NHL-klubbar. I hemlandet USA är de professionella ishockeyspelarnas löner mer öppna för allmän insyn, till skillnad mot Sverige.

– Vi är alla människor, oavsett vad din lön är. Spelar du i en mindre stad i USA så får du inte hatmejl eller behöver oroa dig för om någon ska kasta sten på ditt hus om du spelar sämre eller bättre än din lön. Med det vill jag inte säga att det kan hända här, men det kanske är en anledning till att de inte vill ha öppna löner i Sverige. I städer som Gävle känner alla varandra, på ett sätt kanske det är bättre att anonyma människor inte vet vad spelarna tjänar, säger han.

Tror på SM-guld

På tisdagens SHL-upptaktsträff i Stockholm - inför säsongsstarten nästa vecka - utnämnde sig 28-åringen från Livonia i delstaten Michigan, som fyller 29 på fredag, till det främsta nyförvärvet.

– Först och främst måste du tro på dig själv. Det här är en underhållningsbransch, självklart älskar supportrarna att höra något sådant. Och det är sant eftersom jag inte har så stor koll på de andra nyförvärven. Personligen vill jag bara bygga på förra säsongen. Jag tror fortfarande att jag kan bli mycket bättre, jag vill göra fler mål och producera mer konsekvent och hjälpa laget till slutspel. När det händer kan du bli ett topplag, säger Aaron Palushaj.

TT: SM-guld, vilket år?

– Få se... om inte den här säsongen så... säg senast 2022.