Norrköping allt hetare guldkandidat

Alla jagar IFK Göteborg. I synnerhet IFK Norrköping. För Malmö FF är situationen en annan. Norrköpings 3-1 betyder att mästarna får allt svårare att ta sitt tredje raka SM-guld.(TT)
Publicerad 4 juli 2015

Linus Wahlqvist, 18, är en av många unga spelare som Norrköpings talangfabrik spottat ur sig och som tagit stora kliv den här säsongen.

Men högerbacken får ta på sig Malmös tidiga (9:e minuten) ledningsmål.

Wahlqvist hade inte koll på Jo Inge Berget när Markus Rosenberg felvänd slog djupledsbollen som öppnade för Simon Kroons första allsvenska mål sedan 2013.

Berget fick raka spåret, David Mitov Nilsson räddade, men Kroon var först på returen.

””

Tog skön revansch

Wahlqvist tog motgången på rätt sätt - och bara fyra minuter senare placerade han kvitteringen med en bredsida bakom Zlatan Azinovic.

Hans första allsvenska mål.

Ni skulle ha sett glädjen, som även innehöll en inte oansenlig mängd lättnad.

Målet kom efter en hörna där Anton Tinnerholm nickade bollen rätt till Wahlqvist och Tinnerholm var på vippen att ställa till det för sig rejält ännu en gång när han bröt Arnor Traustason, men bollen gick stolpe-ut.

De assisterande domarna får emellanåt kritik för att de för sällan uppmärksammar huvuddomaren på regelbrott, i synnerhet sådana inom straffområdet. Rutinerade Daniel Wärnmark påpekade direkt för Markus Strömbergsson att Pa Konates utsträckta ben fällde Nicklas Bärkroth, tillbaka i startelvan efter fotledsbrottet i april.

Kujovic tionde i år

Emi Kujovic tryckte in straffen till 2-1 på tilläggstid i första halvlek - hans tionde allsvenska mål på 14 matcher. Frågan är hur länge Norrköping får behålla sin målfarlige anfallare. Ett flertal utländska klubbar uppges vara intresserade av 27-åringen.

Tempot och spelkvaliteten sjönk efter pausen. Inte konstigt med tanke på värmeböljan. Några timmar före avspark var temperaturen vid konstgräsytan på Nya Parken 47 grader.

Strömbergsson blåste för vätskepauser i båda halvlekarna.

Malmö lyfte spelet, men det är en bra bit från höstens mästarklass. I stället skickade Alexander Fransson in 3-1 med bara minuter kvar.

Vinner IFK Göteborg borta mot Sundsvall på söndagen är avståndet tio poäng upp till förstaplatsen.

För Norrköping är det i så fall hälften.

Vårens överraskningslag fortsatte där man slutade i början av juni. Nu väntar dubbelmöte med IFK Göteborg. Matcher som avgör om Norrköping på allvar ska vara med och konkurrera om SM-guldet.

Johansson ut på bår

Filip Helander missade matchen på grund av knäskadan han fick i EM-finalen i Prag. Rasmus Bengtsson klev in på hans position.

Helander har en vecka på sig att bli spelklar. Erik Johansson missar nämligen mötet med Örebro på grund av varningen han fick när han gick för hårt åt Christoffer Nyman.

Johansson kan missa ännu mer eftersom han bars ut på bår med en befarad fotledskada.