Klar svensk seger mot Vitryssland

Det har snackats om att intresset är svalare än på länge och att det är ett lag som saknar stora profiler. Landslagets kontring: 4-0 och två mål av Emil Forsberg i VM-kvalet mot Vitryssland. Och över 31 000 betalade för att se det.(TT)
Publicerad 25 mars 2017

Förbundskaptenen Janne Andersson har aldrig förlorat på Friends med landslaget. Förr eller senare går han på en nit, men den fina sviten, inledd mot Nederländerna i september, var aldrig i närheten att hotas mot ett - det måste påpekas - tamt vitryskt landslag. Ett som spionen Jonas Thern hissat rejäla varningsflagg för.

Den gode Thern må ha överdrivet slagstyrkan, för det var inte mycket nye förbundskaptenen Igor Kriusjenko hade att komma med.

””

Forsbergs kväll

Metodiskt tog hans elva tag i spelet och skapade tillräckligt för att gå in till pausen med en betydligt klarare och tryggare ledning än Emil Forsbergs straffmål.

””

Marcus Berg, i hysterisk målform hemma i Panathinaikos, var rejält på hugget men lyckades inte få in bollen. Men det var han som fixade straffen, när han slets ned på Oscar Hiljemarks inlägg efter en dryg kvart.

Forsberg, som tagit över rollen som frisparks- och straffskytt efter Zlatan Ibrahimovic, prickade in sitt andra mål i kvalet. Ingen har väl glömt det första, häxpipan till frispark han skickade in mot Frankrike på Stade de France.

Forsberg hade det flyt Berg länge saknade.

Det här var hans kväll.

Alla målvakter i världen lär lida med Andrej Harbunow om de googlar sekvensen som visar vad han hade för sig vid Forsbergs 2-0.

Det inte allt för märkvärdiga skottet smet genom vitryssens handskar och ben - och samtidigt punkterades alla vitryska förhoppningar om poäng.

Var den inne?

Efter en knapp timma fick Berg äntligen betalt, men frågan var om det inte var väl generöst av domaren Harald Lechner. På reprisbilder såg det ut som om hela bollen inte var över mållinjen när den rensades bort av Jegor Filipenka.

Janne Andersson hyllade Berg och hans anfallskollega Ola Toivonen.

””

Sverige jagade vidare - det kan mycket väl bli en målskillnadsaffär sent i höst - i en av de mer ensidiga kvalmatcherna på länge.

Isaac Kiese Thelin hade inte varit på planen i många minuter (kom in för Ola Toivonen) när han pricksköt 4-0, hans andra mål i landslaget.

En snygg slutvinjett på en match landslaget dominerade från början till slut.

””

Ekdal hade ont i foten

Robin Olsen hade en av sina lugnare landslagskvällar, Pontus Jansson fick en bekväm första tävlingslandskamp från start som ersättare för fotskadade Victor Nilsson Lindelöf men Albin Ekdal såg plågad ut när han klev av i 68:e minuten.