TT-Sport

Mittbacken som vill mer än försvara

TT-Sport Artikeln publicerades

Victor Nilsson Lindelöf är redan som 22-åring landslagets mittbacksstjärna och han lär vara det en bra bit in i framtiden. Men han har också offensiva kvalitéer och vill bidra mer vid fasta situationer. - Jag är väldigt väl medveten om hans önskemål, säger förbundskaptenen Janne Andersson.(TT)

Trots målet vid en hörna mot Bulgarien i VM-kvalet i oktober fick Nilsson Lindelöf enbart defensiva uppgifter mot Frankrike på Stade de France i fredags.

Något han inte uppskattade men accepterade.

– Jag skulle jättegärna vara uppe på fasta situationer. Jag tror att jag kan tillföra något. Även om jag kanske inte gör målet så tror jag att jag kan skapa ytor åt andra och dra på mig markering. Jag vill jättegärna gå upp men nu är det så här och om han (Andersson) vill ha mig hemma stannar jag hemma. Vi har pratat lite om det och jag har sagt jag vill vara där framme, säger mittbacken.

Lämnat målgaranti

Janne Andersson:

– Han hade lämnat målgaranti mot Bulgarien och var ju uppe och gjorde ett, säger förbundskaptenen.

Andersson köper Nilsson Lindelöfs resonemang.

– Om ni såg träningen före matchen mot Luxemburg var han ju fruktansvärt vass. Han gjorde mål på allt och då tänkte jag att han får chansen mot Bulgarien och då gjorde han ju mål, säger Andersson.

Men mot Frankrike ville han ha mittbacken kvar defensivt vid fasta situationer. I stället skickades lagkaptenen Andreas Granqvist fram när Sverige fick hörnor.

I grund och botten är det ett beslut som beror på att Andersson, även om han inte säger det rent ut, värderar Nilsson Lindelöf som lagets främste försvarare.

– Han är smart defensivt och då offrar jag honom.

Nya rykten

Samtidigt som landslaget slickade såren efter den bittra 1-2-förlusten fortsatte spekulationerna i portugisiska medier om Nilsson Lindelöfs framtid i Benfica. Innan transferfönstret stängdes i månadsskiftet augusti/september placerades han i Chelsea.

Nu uppges Manchester United vilja köpa honom i januari. José Mourinhos och Zlatan Ibrahimovics United är svårt skadedrabbat på mittbackspositionerna. Både Chris Smalling och Eric Bailly är borta en längre tid.

Nilsson Lindelöf rycker mest på axlarna åt spekulationerna.

– Det är alltid mycket skriverier och rykten, men som jag alltid säger så spelar jag i Benfica, Jag trivs bra där och har många år kvar på kontraktet och känner att jag fortfarande utvecklas där. Jag får spela vecka ut och vecka in och det är väldigt viktigt som ung spelare för att kunna utvecklas, säger han.

Victor Nilsson Lindelöfs kontrakt med Benfica gäller fram till 2020 och enligt TV4 Fotbollskanalen har Benfica en utköpsklausul på 30 miljoner euro, runt 300 miljoner kronor.