TT-Sport

Mattsson vill komma hem med medalj

TT-Sport Artikeln publicerades

Mayu Mukaidas framgång blev Sofia Mattssons lycka. Med japanskans finalplats är den svenska stjärnan klar för återkval i brottnings-VM i Budapest. - Det vore kul att få komma hem med en medalj, säger hon. Karriärens stora huvudmål är OS i Tokyo 2020.(TT)

Karriärens stora huvudmål är OS i Tokyo 2020. Det är även av den anledningen som Sofia Mattsson, som för snart ett år sedan födde dottern My och sedan dess har vunnit SM-guld, en GP-tävling i Spanien samt slutat trea i en tävling i Polen, bestämde sig för att åka till Ungern.

I Laszlo Papp Arena i Budapest är bronsmedaljören från OS 2016 ute efter en snabb statusuppdatering.

– Jag hade ju kunnat vänta till nästa säsong att tävla men i och med att vårt OS-kval börjar nästa år kände jag att vi kör, säger hon.

– Det är bättre att jag är med här och att jag får ett kvitto på var jag står, vad jag behöver jobba på. Då vet jag det när jag börjar nästa säsong, då kan jag bara lägga fokus på det.

"Lite mer offensiv"

Enligt förbundskapten Sara Eriksson Dikanda saknas det en del innan 28-åringen är i toppform.

Å andra sidan är det just nu bara detaljer som benämnas som småsaker, delar som främst visade sig i kvartsfinalförlusten mot Mayu Mukaida från Japan.

– I första (perioden) skulle hon ha varit lite mer offensiv. Japanskorna är ju offensiva och det är Sofia också, så hennes egna sidor blev lite hämmade där, säger hon.

– Men hon har ju trots allt fött barn och ligger lite efter om man jämför med de andras förberedelser.

Mattsson:

– Jag tycker att jag gjorde tre bra avslutande minuter, men att jag tappade för mycket i första. Jag skulle ha gasat lite mer där, men det är svårt att hämta igen när man möter någon som är så pass bra, säger hon.

– Det är surt, det är nog rätt ord. Surt.

"Medaljchans"

Trots att Sofia Mattsson "ligger lite efter" ska hon under tisdagen brottas om VM-bronset.

Det blev klart efter att Mukaida vann semifinalen mot Zhang Qi, Kina.

I återkvalet möter hon vinnaren mellan Lenka Martinakova, Tjeckien, och Jong Myong-Suk, Nordkorea, och om den svenska stjärnan vinner väntar en bronsmatch mot Zhang Qi från Kina.

Sofia Mattsson inledde VM med en snabb fallseger i kvalmatchen mot australiska Jessica Lavers McBain. I åttondelen var hon överlägsen mot turkiskan Bediha Gün och vann med 8-1.