TT-Sport

Lundqvist osäker på brödraförening i Frölunda

TT-Sport Artikeln publicerades

New York Rangers stjärnmålvakt Henrik Lundqvist utesluter inte en comeback i Frölunda. Men tvillingbrodern Joel är osäker på en återförening i SHL-klubben. - Det kan vara slut för min del om två år, säger Frölundas 36-årige lagkapten.(TT)

Ishockeytvillingarna från Åre slog igenom i Frölunda tidigt 2000-tal och vann två SM-guld under sina tre avslutande säsonger tillsammans. Men de senaste 13 åren har de 36-åriga bröderna, som tog VM-guld ihop med Tre Kronor i fjol, inte spelat i samma klubblag. Och frågan är om de någonsin kommer att göra det igen.

– Han har tre år kvar på kontraktet, jag har två år. Det kan vara slut för min del om två år, det vet man ju inte. Det är så långt fram i tiden, det kan hända mycket på vägen. Man får se, självklart är det alltid kul att få tillbaka spelare som man har spelat med tidigare eller som man är nära kompis med. Just när det kommer till Henrik är det för långt fram i tiden, säger Joel Lundqvist.

Frölundas lagkapten inleder på lördag, i SHL-premiären hemma mot Djurgården, sin 16:e säsong för Göteborgslaget varav den tionde som kapten. Lundqvist, som har vunnit tre VM-guld och tre SM-guld, tackade i våras nej till spel i VM efter ett tungt SM-kvartsfinaluttåg mot Malmö.

Tre Kronor en drivkraft

– Jag kände att jag behövde "stoppa in" lite spel i min kropp. Jag behöver en kropp i form och vill kunna jobba med lite mer detaljer, framför allt skridskoåkning och sådant. Det har varit nyttigt för mig, säger veterancentern som har spelat över 800 matcher i Frölunda-tröjan och som närmar sig 150 A-landskamper.

TT: Hur ser du på landslagsspel den här säsongen?

– Jag har inte stängt några dörrar där, det har alltid varit en drivkraft för mig att få representera Tre Kronor. Det gör att man lägger ned den här extra tiden och har målet att försöka vara med där och fajtas mot de bästa. Den dörren är inte stängd.

"Ingen diskussion"

Tvillingbrodern och stjärnmålvakten Henrik inleder i början av oktober sin 14:e NHL-säsong med New York Rangers. I en intervju med Göteborgs-Posten i juli öppnade han för en comeback i Frölunda. Enligt Joel spekulerar de själva inte i någon återförening.

– Vi har inte haft en sådan diskussion. Han har sådana krav på sig själv att han vill ligga på högsta nivå om han ska spela. Han kanske vill spela något år till där borta, vem vet, säger han.

Tror på Garpenlöv

I augusti meddelade Rikard Grönborg att den här säsongen blir hans sista som Tre Kronors förbundskapten. Lundqvist, lagkapten i två VM- och en OS-turnering, har förtroende för assisterande förbundskaptenen Johan Garpenlöv, som tar över huvudansvaret efter vårens VM i Slovakien.

– Det är klart att det är skillnad på att vara huvudtränare och assisterande. Men han har ändå varit med så pass länge både som spelare och ledare och vet vad som krävs. Som person tycker jag han har alla verktygen som krävs.