TT-Sport

Lindgren tror att Smedernas psyke kan ge guld

TT-Sport Artikeln publicerades

Smederna har en märklig förmåga att resa sig från de allra sämsta underlägena. Och efter den storstilade vändningen i semifinalen går speedwaymästarna in i kvällens SM-final mot Dackarna med guldkänsla. - Ingen ger upp i det här laget, säger Fredrik Lindgren(TT)

Som Sveriges främste speedwayförare ligger en stor del av Smedernas ansvar på Fredrik Lindgren. 33-åringen, som ligger trea i individuella VM, värvades till klubben inför den här säsongen, och nu är tanken att han ska leda Eskilstunalaget till andra raka SM-guldet.

– Det är klart att jag har en press på mig, jag är här för att kunna bära laget i tuffa situationer. Men om vi ska vinna SM-guld krävs det att alla sju förare presterar på absolut toppnivå, säger Fredrik Lindgren.

Möter sin förra klubb

I finalen ställs han mot sin förra klubb Dackarna, med vilka han vann sitt hittills enda SM-guld 2007. Det ser ut att bli en tuff nöt att knäcka, då laget från Målilla vann grundserien och också dominerade semifinalen mot Västervik stort.

För Smederna var vägen till final desto tuffare. I den sista grundserieomgången tappade laget andraplatsen i tabellen och därmed en direktplats till semifinal. Väl i semifinal inledde sedan Smederna med att förlora hemmamatchen mot Rospiggarna med tolv poäng. Lindgren pratade efteråt om att det skulle krävas "ett mirakel" för att vända underläget.

Men det fixade Smederna, något som nästan verkar ligga i lagets natur. För två år sedan höll föreningen på att gå i konkurs. Året därpå gick man ändå till SM-final och vann guldet.

– Och även då förlorade man första finalen och lyckades ändå vända. Så någonstans är det en liten röd tråd, att vi lyckas vända underlägen till överlägen, och det visar ju på en styrka, säger Fredrik Lindgren.

Börjar borta

Som seriesegrare fick Dackarna välja finalupplägg, och man valde att kvällens första SM-final körs i Målilla, med onsdagens avgörande retur i Eskilstuna.

För Fredrik Lindgren är det två mycket bekanta banor.

– Jag har gjort ett antal säsonger i Målilla med Dackarna, så vissa linjer som är bra vet jag nog om. Jag får försöka använda det till vår fördel.

– Men jag tror inte att det är någon fördel att börja hemma eller borta. Rent känslomässigt vore det dock så klart allra bäst om man fick vinna ett SM-guld framför hemmafansen.

Dackarna saknar sin polska stjärna Patryk Dudek, som skadade armen i den första semifinalen. Dessutom är det osäkert om Joel Kling kan köra, efter att han kraschade i Polen i söndags.