TT-Sport

Lillasyster Öberg kopierar Hannas koncept

TT-Sport Artikeln publicerades

Elvira Öberg, 19, försöker kopiera storasysterns lyckade koncept. Efter succén på junior-VM gör hon nu sin första säsong med a-landslaget - lika gammal som Hanna Öberg var när hon tog det klivet. - Det har ju funkat för henne i alla fall, säger skidskyttetalangen.(TT)

2016 blev Hanna Öberg ett hyfsat känt namn i Idrotts-Sverige efter ett framgångsrikt junior-VM med två individuella guld. Hon blev ett namn man skulle ha koll på för framtiden.

Det dröjde inte länge innan hon blev betydligt större än så. Efter OS i Pyeongchang, där hon tog ett OS-guld helt utan förvarning, pratas det numera om årets prestation och om bragdguldet.

– Hon är väldigt ambitiös, hon har alltid den här viljan att bli bättre. Att man aldrig nöjer sig. Och envis också, säger Elvira Öberg när hon får beskriva sin storasyster.

Hanna öser i sin tur lovord över sin lillasyster, som på liknande sätt slog igenom på JVM i våras med två individuella guld och ett stafettguld.

– Jag vill ändå kunna se att jag inspirerat till att visa att det är möjligt, att man inte behöver komma till en internationell tävling bara för att se och lära - man kan prestera. Och det har hon ju verkligen gjort, hon tog ju medalj redan första gången hon var på junior-VM och det tycker jag verkligen är imponerande - att hon är så bra när det gäller, och så lugn i de situationerna, säger Hanna Öberg.

"Bara positivt"

För den yngre av Öbergsystrarna kan det inte finnas en bättre förebild.

– Det har ju varit helt sjukt inspirerande, OS och alltihopa. Helt otroligt, det är svårslaget att ha den inspirationen, säger Elvira Öberg.

– Jag ser det bara som positivt, jag går ju lite grann samma väg som hon har gjort. Hemma först med träning med pappa, sen skidgymnasium och sen komma med i a-laget vid samma ålder som Hanna gjorde. Det har ju funkat för henne i alla fall.

19-åringen, som fortfarande går på skidgymnasiet i Sollefteå, gör sin första säsong med a-truppen och målet är även denna säsong junior-VM. Hon kommer också att tävla i IBU-cupen (nivån under världscupen) för att mäta sig mot seniorerna.

Var nervös

Även om hon inte bor med de andra åkarna i Östersund blir det mycket träningstid med landslaget eftersom hon är med på alla läger. Och det är en ny erfarenhet, att träna under Wolfgang Pichler. Hon berättar att hon var lite nervös inför hur tufft det skulle bli - hon hade ju hört från Hanna hur Pichlers träningsschema ser ut.

– Jag visste ju att det skulle bli tufft, och det har varit tufft. Men det har gått bra.

TT: Är det något särskilt pass som är extra tufft?

– Det är inte enstaka pass direkt... eller jo de kan vara rätt brutala de med, men när man kört flera på raken och det blir till veckor och månaderâ?¦

– Klart att man inte är så jättetaggad på att sticka ut på alla pass och man är rätt trött, men jag har hållit mig ovanför isen hela tiden, säger Elvira Öberg.