TT-Sport

Lias laddad för slutfasen: "Jäkligt kul"

TT-Sport Artikeln publicerades

Det senaste året har varit hektiskt för Lias Andersson, 19. Nu tar Tre Kronors juniorforward sats för upploppet i VM. - Det är inte mycket kvar nu och det är jäkligt kul att få vara här och spela med de stora grabbarna, säger han.(TT)

Efter två matchlediga dagar - varav en helt träningsledig - spelar Tre Kronor dubbla matcher i helgen. Med fyra raka segrar i bagaget väntar Slovakien redan vid lunchtid (12.15) i dag och Schweiz i morgon kväll.

Därmed går Lias Andersson in på säsongens sista vecka som i bästa fall sträcker sig till en VM-final nästa söndag.

Det har varit en hektisk säsong. Han har spelat med tre klubblag (Frölunda, Hartford och New York Rangers) och två landslag, juniorlandslaget och Tre Kronor.

– Det har varit mycket ända sedan vi tog SM-guldet med HV71 förra året. Det har inte varit många lediga dagar, så det ska bli skönt att få lite denna sommar. Jag har lite småskavanker som behöver fixas och såna grejer, säger han.

Kors och tvärs

Det fullspäckade schemat började redan i juni i fjol med NHL:s kombinerade tränings- och intervjuvecka inför draften, själva draften, fortsatte med Rangers talangläger, juniorlandslagets USA-turnering i augusti, fler läger och Rangers försäsongsläger.

Han har flugit kors och tvärs över Atlanten.

Andersson spelade med Frölunda före jul, Hartford i AHL efter JVM och Rangers i slutet av grundserien.

– Det har varit en jäkligt kul säsong. Det enda jag kanske saknat har varit att få tillhöra ett lag på riktigt och få vara med i den där slutspelshettan som Frölunda var med i. Det var fantastiskt kul med HV71 i fjol och det är det man spelar för. Solen skiner, alla krigar och är pigga och glada och det är fullt på läktarna. Det har jag saknat lite i klubblagen, men det är fantastiskt kul att få de matcherna här i VM, säger Andersson.

Mål i debuten

Han gjorde mål i sin VM-debut, Sveriges första mål i turneringen, och i sin NHL-debut med NY Rangers.

VM-äventyret är en speciell upplevelse och spelet på en ny nivå:

– Det är bättre spelare både runt omkring mig och bland motståndarna. Det här laget är nog det bästa jag har spelat med i någon gång. Fantastiskt kul, säger han.

Nu hoppas han få avsluta sin långa säsong med ett VM-guld - och få revansch för finalförlusten i JVM mot Kanada.

– Det finns mycket energi kvar, jag försöker kriga på de här sista dagarna av säsongen. Det kommer att bli roliga matcher nu, det kommer mycket publik i helgen och många anhöriga till oss i laget, så det blir ett jäkla drag, säger han.