Kvitterat i finalserien efter ny bortaseger

Växjö bröt måltorkan på hemmaplan - men inte bortatrenden. Det är fortfarande borta bra och hemma pest som gäller i SM-finalserien. Pär Lindholm blev segerskytt när Skellefteå vann den fjärde matchen med 2-1 och kvitterade till 2-2 i matcher. Skellefteåcentern slog till efter 13.(TT)
Publicerad 19 april 2015

Skellefteåcentern slog till efter 13.43 av den tredje perioden efter en rörig situation framför hemmamålvakten Stefan Steen.

Lindholms mål innebar den fjärde raka bortasegern i finalserien. Det har inte hänt på 30 år. Södertälje besegrade Djurgården med 3-2 (bäst av fem) sedan de fyra första matcherna vunnits av bortalaget innan den femte matchen avgjordes på neutral plan.

Växjö hade chansen att ta greppet om SM-guldet i fall laget kunde bryta bortatrenden i finalserien.

I stället tog Skellefteå ledningen blixtsnabbt.

Mål av rekordjunior

Matchens första skott på mål resulterade och det var Skellefteås 18-årige rekordjunior Axel Holmström som grejade ledningsmålet efter 3.03.

Han grundlurade Växjöcentern Erik Josefsson vid sargen, bröt in framför mål och kunde sätta 1-0 mellan benskydden på hemmamålvakten Stefan Steen som ersatte en sjuk (?) Cristopher Nihlstorp för andra matchen i rad.

Steen lämnades helt ensam av ett passivt Växjöförsvar.

Den fjärde finalen blev länge händelsefattig och tråkig. Två starka försvar såg till att hålla borta målchanserna.

Hemmalaget hade dock ett par lägen i första perioden: Noah Welch prickade stolpen tre minuter efter gästernas ledningsmål och Erik Josefsson fick chansen att revanschera sig, men sköt högt över när han fick friläge mot Skellefteåmålvakten Markus Svensson.

Missade powerplay

Växjö hade ett numerärt överläge i den första perioden och ytterligare två i den andra utan att lyckas göra mål. I stället var Skellefteå närmast att gå ifrån till 2-0, men Janne Pesonen prickade ribban i slutet av den andra perioden.

Växjö blev nollat i den första hemmafinalen och hade därmed spelat fem finalperioder i Vida Arena utan att lyckas bjuda supportrarna på något mål.

I den tredje perioden lyfte matchen när hemmalaget skulle forcera. Växjö skapade flera heta chanser, men Markus Svensson storspelade. Bland annat fick Robert Rosén ett kanonläge rakt framför mål, men Svensson var blixtsnabb och knep pucken med plockhandsken.

Till slut kunde dock inte Svensson stå emot. När Växjö fick sitt fjärde numerära överläge fick 5 750 åskådare äntligen jubla över ett hemmamål. Jeff Tambellini gjorde mål efter Nick Johnsons öppnande diagonalpassning.

Men det målet räckte ändå inte för hemmalaget.

Den femte finalen spelas på tisdag i Skellefteå.