Ytterbackarna AIK:s segervapen

De är kantförsvarare med rätt att gå framåt. Haukur Hauksson nickade in ledningsmålet och Patrick Kpozo spelade fram till de två övriga när AIK manövrerade ut Hammarby, 3-0. - Jag är bra en mot en och gillar att vara offensiv, sade Kpozo. AIK:s tränare Rikard Norling har bytt spelsystem.(TT)
Publicerad 24 juli 2016

AIK:s tränare Rikard Norling har bytt spelsystem.

Med en fembackslinje har Haukur Hauksson till höger och 19-årige ghananen Patrick Kpozo på andra kanten i stort sett fria tyglar att fylla på framåt. Mot Hammarby gav det full utdelning.

””

Det var Kpozo som ordnade hörnan som Stefan Ishizaki satte på Haukssons obevakade panna till 1-0.

””

Kpozo bäddade sedan både för Eero Markkanens första mål efter återkomsten från Real Madrid och den snabba visiten i finländska Rops, 2-0, och för Ebenezer Oforis straffområdesvandring fram till 3-0.

Ofori dominant

När resten av laget gratulerade Markkanen efter 2-0 sprang Kpozo ut till sidlinjen och gav Norling en kram.

””
””

Det återstod mer än en halvlek men matchen var över. AIK - som inte har förlorat sedan Norling efterträdde Andreas Alm men som bara hade gjort två mål på tre oavgjorda matcher inför derbyt - krympte avståndet till serieledande Malmö FF till fem poäng.

Det var inte bara Hauksson och Kpozo som imponerade. Ishizaki, som spelade på topp med Markkanen, hittade rätt med det mesta och Ofori dominerade mittplanen.

Nick i ribban

Hammarby hade en kort, bra period vid ställningen 0-2. Erik Israelsson, som spelade i huvudskydd efter en lättare hjärnskakning, serverades först ett jätteläge av isländske EM-backen Birkir Már Saevarsson och skarvnickade sedan i ribban på Philip Haglunds inlägg.

Annars var bristerna i försvarsarbetet det mest iögonfallande. Hauksson fick tajma Ishizakis hörna helt ostörd, Markkanen behövde inte använda musklerna för att göra sig fri från sin bevakning och passiviteten vid 0-3 var monumental.

En visselorkan från de egna fansen följde Hammarbyspelarna på väg ut till omklädningsrummet efter båda halvlekarna. "Bajen" är fast på kvalplats.