Svenskt drömläge i EM: "Galet häftigt"

Sverige har vänt mardrömsstarten i handbolls-EM till ett drömläge inför mellanrundan. Tacka superskrällen i Split för det. Sverige slog storfavoriten och hemmanationen Kroatien med 35-31. - Det är galet häftigt, säger förbundskapten Kristján Andrésson.(TT)
Publicerad 16 januari 2018

Det svenska landslaget har på bara några dagar bjudit på en närmast osannolik förvandling i EM:s första gruppspel. Från den paralyserade premiärförlusten mot Island, via segern mot Serbien, till en insats i absolut världsklass mot Kroatien.

””

Det är svårt att säga emot.

Det var annars dukat för kroatisk fest i Spaladium Arena, där publiken gav sina hjältar ett närmast galet stöd från läktarplats.

Nere på planen var det däremot ganska snart svenskarna som dominerade.

Enorm betydelse

Ett aggressivt försvarsspel gjorde det jobbigt för kroaterna, som lite oväntat ställdes mot Andreas Palicka i målet från start. När Palicka spikade igen i drygt sju minuter, samtidigt som framför allt Albin Lagergren och Niclas Ekberg firade triumfer framåt, gick Sverige från 3-4 till 9-4 och kopplade greppet.

Svensk ledning 17-12 i paus växte till sju mål när Sverige rivstartade andra halvlek, bland annat efter att Mikael Appelgren hoppat in och räddat en straff.

Blågul rivstart

Kroatien, som oväntat hade skickat ut förstemålvakten Mirko Alilovic ur truppen inför matchen, hade inte alls samma målvaktslycka.

Sverige fortsatte att vara sylvasst framåt och ledde som mest med nio mål. När den kroatiska slutforceringen väl kom var det för sent.