TT-Sport

Solen gassar på en stekhet Kristoffersson

TT-Sport Artikeln publicerades

Johan Kristoffersson var het på sin hemmabana i Höljes. Inför en ny rekordpublik sken han i kapp med solen när han höjde pokalen för femte gången den är säsongen. - Det här är fantastiskt, precis som vädret och publiken, jublar Kristoffersson.(TT)

Solen gassade ner på rekordpubliken från en klarblå himmel i värmländska Höljes. Otroliga 51 600 besökare kunde räknas in under rallycrosshelgen. Publikrekord i år igen.

Och Johan Kristoffersson dominerade från start i första kvalet på lördagen till finalen på söndag eftermiddag. Han vann rättvist och rycker nu i täten av VM-tabellen. Han leder nu med 40 poäng före nya tvåan, norrmannen Andreas Bakkerud.

Redan avgjort

Men att mästerskapet redan skulle vara i hamn vill inte Johan Kristoffersson höra talas om.

– Det är sex lopp kvar. Förhoppningsvis kan jag fortsätta så här. Jag har haft tur, men saker kan hända i den här sporten. Du kan inte ta något för givet, säger han till TT.

Andreas Bakkerud, tvåa i finalen och VM-serien, vill inte se slaget som förlorat. Även om han inser att det kommer att bli jobbigt.

– Det kommer att bli svårt att komma ikapp. 40 poäng är mer än ett enda lopp. Han (Kristoffersson) har varit het sedan förra året och det kommer att bli svårt att komma ikapp. Men å andra sidan, i rallycross kan saker ändras snabbt, säger han hoppfullt.

Finaldramatik

Dramatiken i finalen var annars vad som hände bakom Kristoffersson. Den största utmanaren för dagen var svenske Timmy Hansen i sin nya Peugeot. Han radade upp snabba varvtider i kval och semifinal och jagade andraplatsen i finalen. Men på sista varvet smällde det med Mattias Ekström och han hamnade i sandfållan. Juryn satt i sammanträde länge efter det att publiken gått hem. Till slut bestraffades Ekström och placerades sist i finalen.

Timmy Hansen var upprörd och ville inte prata med TT. Men via teamets presstjänst säger han: "Jag är verkligen upprörd. Ekström tryckte mig av banan och min axel gick ur led. Jag har ont nu - både i axeln och inombords":

Mattias Ekström tar straffet med jämnmod.

– Jag får ta på mig att jag var för nära. Det är mitt fel. Det fanns en lucka men den var inte tillräckligt stor.

Snabba beslut

Samtidigt tycker han att motorsporten ligger efter i utvecklingen.

– Det ska inte ta så lång tid. Vi skulle ha som fotbollen med VAR att man kan se direkt och fatta snabba beslut. Alla nu för tiden vill ha snabba puckar och snabba beslut. Man måste respektera media, fansen och deltagare med snabbare beslut. Det skulle vara bra för sporten.

Nästa tävling avgörs i Trois-Rivières, Kanada, i början av augusti.

Men en sak är alla överens om. Att Höljes är en speciell bana med ett speciellt arrangemang.

– Det är speciellt inte bara för att det är i Sverige, det är en speciell atmosfär, säger Johan Kristoffersson lyriskt.

– Alla älskar att vara här. Jag hoppas att Höljes aldrig försvinner ur kalendern, säger Andreas Bakkerud.