TT-Sport

Kramer tog EM-silver: Känns underbart

TT-Sport Artikeln publicerades

Andreas Kramer glänste i försök och semifinal. Han höll bra även i EM-finalen på 800 meter. Svensken tog silver i Berlin. - Att få passera mållinjen som tvåa med Kszczot och Bosse var underbart , säger 21-åringen. I både försök och semifinal ledde Andreas Kramer loppen från start till mål.(TT)

I både försök och semifinal ledde Andreas Kramer loppen från start till mål. I EM-finalen gjorde han precis som i de två tidigare loppen, gick till täten direkt. Men det kunde ha slutat illa redan på första varvet.

– Jag höll på att ramla. Någon sprang på mig två gånger och jag hann bli lite orolig. Hade jag ramlat hade jag inte fått chansen att prestera. Det störde mig i ögonblicket men sedan glömde jag bort det, säger Kramer.

"En bra resa"

Efter knappt ett varv gick den regerande världsmästaren Piere-Ambroise Bosse förbi.

– Det blev som jag tänkt att Bosse gick upp, annars hade jag tänkt göra tempoökningen. Det passade mig bra, säger Kramer.

– Sen kommer (Adam) Kszczot och han är urstark på slutet. Jag fick ändå en bra resa med de två och kunde spurta om Bosse på slutet.

Polacken Kszczot tog sitt tredje raka EM-guld.

Av bara farten tangerade Kramer sitt nysatta svenska rekord, 1.45,03. Med tanke på att första varvet var långsamt, 53 sekunder, var det en mycket bra tid, en knapp halvsekund långsammare än Kszczots 1.44,59.

– 44 känns inte omöjligt. Får jag till ett bra lopp kan jag springa fort, jag låter resten av säsongen tala för det, säger han.

"Ett lopp i taget"

Efteråt gjorde Kramer ett halvt ärevarv draperad i den svenska flaggan och sökte upp familjen som var på plats på Olympiastadion.

– Vi stod bara och skrek åt varandra, de är nästan gladare än vad jag är.

När 21-åringen satte svenskt rekord i EM-genrepet i Karlstad och då spurtade förbi flera starka löpare fick han det kvitto han ville ha till EM. Ändå åkte han inte till Berlin med några medaljförhoppningar.

– Jag tycker att det är viktigt att ta ett lopp i taget. Jag var glad att jag kunde ta mig till final och väl där siktade jag så högt jag kunde - jag gick för guldet och det räckte till silver, jag är väldigt nöjd med det.

Fick samma känsla

Trots att Kramer överraskande vann både försöksloppet och sitt semifinalheat, var det säkert inte många som trodde på 21-åringen i finalen. Han hade aldrig tidigare sprungit en mästerskapsfinal på seniornivå. Men guldet i U23-EM i fjol gav mersmak.

– Det var helt magiskt, det var mitt första stora internationella lopp. Och att få stå överst på pallen med den svenska flaggan, inte så stor som den här, det var helt magiskt. Den känslan ville jag uppnå igen och det fick jag idag, även det blev silver. Men jag är minst lika nöjd över det.

Något större firande blir det inte tal om, säsongen är inte slut om en månad. Men redan om en vecka kommer han natt bli uppmärksammad och firad när Sävedalenlöparen springer i Göteborgs GP.

– Jag siktar på att göra ett väldigt bra lopp då. Det var ett tag sedan som jag sprang hemma. Det blir riktigt häftigt och jag tror att loppet kommer att bli riktigt bra.