TT-Sport

Kipchoge vann men missade världsrekordet

TT-Sport Artikeln publicerades

Den olympiske mästaren Eliud Kipchoge från Kenya försvarade sin status som världens bäste långdistanslöpare vid Berlin Marathon. Men regnet stoppade honom från att slå Dennis Kimettos världsrekord på 2. 02. 57.(TT)

Kipchoge gick som väntat ut i världsrekordtempo tillsammans med landsmannen Wilson Kipsang och etiopiern Kenenisa Bekele, men de regniga förhållandena förstörde rekordjakten. Redan efter en dryg mils löpning hade farten mattats av och Kipchoge gick i mål på tiden 02.03.32, 35 sekunder bakom Kimettos världsrekord.

– Det var inga lätta förhållanden på grund av regnet, men som tur var var det inte allt för mycket vind, säger Eliud Kipchoge.

Något oväntat var det varken Kipsang eller Bekele som blev de tuffaste utmanarna på söndagen. Bekele föll tidigt ifrån tätgruppen och avbröt sedan loppet. Kipsang höll ut något längre, i drygt 30 kilometer, innan han började känna sig dålig och också kastade in handduken.

I stället blev det en duell mellan Kipchoge och etiopiern Guye Adola, debutant i maratonsammanhang. Adola gav kenyanen en rejäl match men fick till slut nöja sig med att bli tvåa på tiden 02.03.46.

– Jag är glad att jag lyckades slå Adola, jag hade inte väntat mig att tampas med någon annan än Bekele eller Kipsang, säger Eliud Kipchoge.

I maj sprang Kipchoge de 42 195 metrarna på den snabbaste tiden någonsin med 2.00.25 på Monzabanan i Italien. Det räknades dock inte som rekord eftersom loppet i Italien inte ägde rum under officiella tävlingsförhållanden.