TT-Sport

Säkerheten kan ta Asllani till allsvenskan

TT-Sport Artikeln publicerades

Kosovare Asllani uppges vara på väg bort från Manchester City. Och hon utesluter inte att komma hem till Sverige. - Det finns ingen annan plats där jag känner mig så trygg, säger Asllani som har upplevt flera terrordåd på nära håll.(TT)

Den 27-åriga landslagsstjärnan lämnade franska Paris SG för Manchester City i januari 2016. Med storklubben har hon vunnit både ligan och den engelska cupen. Trots det är det långt ifrån säkert att hon blir kvar.

Hennes agent Arash Bayat säger till GP att han har fått en förfrågan från en kinesisk klubb, men själv vill hon inte lägga fokus på nästa säsong under EM-uppladdningen.

Nära flera terrorattentat

Hon säger dock att en återkomst till allsvenskan är ett av alternativen.

– Det är ingenting som man kan utesluta. Det är väl sju år sedan som jag spelade i allsvenskan senast, så det är ett tag sedan. Och det är klart, man har ju all familj och vänner i Sverige, säger Kosovare Asllani.

En inte oviktig faktor är livet, och tryggheten, vid sidan av fotbollen. Asllani säger att vårens bombattentat i nuvarande hemstaden Manchester och de två terrordåden i Paris medan hon bodde där har påverkat henne.

– På riktigt så har det varit lite så där. Det är klart att man vore dum om man sade att man inte kände sig lite otrygg i sådana sammanhang. Det är klart att det har påverkat lite.

TT: Skulle en sådan sak tala för att komma hem?

– Jag älskar Sverige, så är det. Och det finns nog ingen annan plats i världen där jag känner mig mer trygg.

Ökad säkerhet

Asllani säger också att hon har pushat på för att säkerheten kring landslaget ska bli bättre.

– Ser man på USA:s landslag så har de ett stort pådrag. Jämför man med oss så har vi haft situationer när folk har klivit in i vår buss, och det är inte okej. Säkerhet är något som vi måste prioritera.

– Alla herrlag har säkerhet, varför skulle inte vi ha det? Vi är på den nivån att vi behöver det och ska ha det.

Dialog med Uefa

Inför och under EM har Sverige nu med sig en särskild säkerhetsansvarig. Det är dock inget nytt, enligt landslagschefen Marika Domanski Lyfors, utan något som man har använt sig bland annat under hemma-EM 2013.

– Han finns kring laget, och framför allt kommer han att ha dialogen med Uefa (Europeiska fotbollsförbundet) om säkerheten kring arenor, bussar, hotell och så. Sedan kommer personen att finnas kring laget så att spelarna känner sig trygga, säger Marika Domanski Lyfors.

Att Kosovare Asllani är en av spelarna som har önskat bättre säkerhet är fullt förståeligt, säger hon.

– När man är ute i världen som "Kosse" och har varit med om olika otäcka händelser så gör det att man funderar på sådant. Jag tycker att det känns jättebra att vi har det här nu.