Dempsey: Magnifikt från första spark

Möten med klubbarna som slåss om guldet - då tänder Djurgården till om det inte rör sig om rivalen AIK. 3-1 mot Malmö FF nyligen. Och nu: Samma siffror mot IFK Norrköping på Östgötaporten. - Magnifikt från första spark till sista, säger tränaren Mark Dempsey.(TT)
Publicerad 26 september 2016

Djurgården har sannolikt inte med medaljerna att göra när allsvenskan går in på upploppsrakan och de sista sex omgångarna, men sett till insatserna mot Malmö FF och Norrköping är laget i sina främsta stunder just nu ett av landets bästa.

””

Det var inte en seger vilken som helst.

Bröt två sviter

IFK Norrköping hade inte förlorat en allsvensk match på hemmaplan sedan mot AIK den 2 augusti förra året och kom till måndagskvällens möte med 18 raka matcher utan förlust i årets serie.

De sviterna är historia nu - och Dempsey och hans Djurgården har ingen anledning att be om ursäkt. Norrköpings manager Jens Gustafsson sade det bäst när han vände sig mot sin kollega och sträckte fram näven på presskonferensen efter matchen.

””

Alla målen föll i andra halvlek men långt innan dess hade ett hungrigare, starkare och i det mesta betydligt bättre Djurgården satt sin prägel på matchen. Det var bara oförmågan att omsätta spelövertagets alla producerade chanser som räddade Norrköping före pausen.

Fick ny chans

Och en domare från Malmö som tyckte att Magnus Eriksson var lite väl stygg mot hemmamålvakten Michael Langer vid hörnan efter några minuter.

Elliot Käck slog hörnan, Niklas Gunnarsson mötte med pannan men i samma veva backade Eriksson in i Langer. Kaspar Sjöberg blåste frispark - inte för ett mål som hade satt enorm press på ett från början darrigt Norrköping.

Utdelningen kom retroaktivt efter pausen.

Gunnarsson tryckte in bollen igen, nu med en bredsida - och utan att Sjöberg hade minsta lilla invändning. På nytt var det en hörnvariant. Tino Kadewere nickade ned Käcks högerhörna till Gunnarsson.

Varpå Michael Olunga vände bort Marcus Falk Olander och prickade in 2-0.

Ville ha straff

Inhopparen Kalle Holmbergs iskalla reducering med en knapp halvtimma kvar gav Norrköping kontakt, men den desperata forceringen gav inte den nödvändiga kvitteringen. Norrköping ville ha straff när Holmberg gjordes ned, men Sjöberg friade.

””

I stället tryckte inhopparen Daniel Berntsen in Djurgårdens 3-1.

Djurgårdens seger betyder att Malmö FF fortsatt leder allsvenskan. MFF står på 54 poäng, Norrköping på 53. Nu väntar ödesmatcher för den regerande mästarklubben. Först tabelltrean AIK borta på söndag och sedan det utsålda guldmötet (?) hemma mot Malmö FF efter VM-kvaluppehållet.

Till mötet med AIK kommer Norrköping utan mittfältsstrategen Daniel Sjölund och mittbacken Marcus Falk Olander. Båda drog på sig varningar mot Djurgården och är avstängda.