TT-Sport

Kalla redo för comeback: "Efterlängtat"

TT-Sport Artikeln publicerades

Charlotte Kalla har inte stått på startlinjen i världscupen på sex veckor. Efter en lång och tuff träningsperiod är hon taggad på comeback - men också en aning osäker. - Jag är ganska ovetande om var jag står just nu, säger hon. Stafetten i Beitostølen den 9 december.(TT)

Stafetten i Beitostølen den 9 december. Det var senast Charlotte Kalla drog på sig nummerlappen i världscupen.

Planen var att hon skulle köra tävlingarna i Davos helgen efter, men en förkylning satte stopp.

Nu är hon tillbaka.

– Det är efterlängtat, det märker man verkligen när man packar väskan och får komma hit och träffa alla andra, säger hon och låter glad på telefon från Otepää.

– Det var inte kul att missa Davos, men då kunde jag också känna lugnet att sjukdomen fick ta den tid den tar. Så efter det när jag kom igång och tränade har jag haft jättefina perioder.

Hon har tränat både i ett snörikt Pajala och i Vålådalen och berättar att hon nu känner att hon har den träningsbakgrund hon behöver inför en mer intensiv tävlingsperiod.

Dock konstaterar hon:

– Jag är ganska ovetande om var jag står just nu.

TT: Vad hoppas du få för svar i Otepää?

– Jag tycker det ska bli kul med en individuell tia i klassisk stil, det är ju en av distanserna på VM. Så det är en chans att få en genomkörare och att få ut krafterna på ett bra sätt.

TT: Vad är din utmaning på den distansen?

– Det är att våga komma in i åkningen utan att det blir för passiv öppning. Det handlar ju om att åka bra skidor, det är en tuff och utslagsgivande bana här med rejäla stigningar.

En bana som Charlotte Kalla gillar.

– Ja, det är en favorit. Det är backar vars lutningar varierar, som kräver både stor och fin diagonalåkning och sen korta steg och kanske till och med att springa utanför spåret för att det är så brant i vissa partier.

Svenska startnummer: 5) Evelina Settlin, 10) Maja Dahlqvist, 11) Linn Sömskar, 48) Ida Ingemarsdotter, 50) Charlotte Kalla, 52) Ebba Andersson.

Övrigt: Therese Johaug går ut sist som nummer 56.