TT-Sport

Kalla kan slå Gundes rekord

TT-Sport Artikeln publicerades

Mästerskapsmaskinen Charlotte Kalla har bara missat en medalj under de senaste tre mästerskapen. Lyckas hon även i tremilen blir hon historisk. - Det är det sista loppet här så det är nog många som börjar packa ihop. Men det ska inte vi göra, vi är taggade, säger Kalla.(TT)

I VM i Falun 2015 tog Charlotte Kalla medalj i samtliga fyra lopp hon ställde upp i. Året innan, OS i Sotji, kom enda missen på just 30 kilometer. I Lahtis har det hittills blivit tre medaljer av tre möjliga: brons i skiathlon, silver på 10 kilometer och silver i stafetten.

Med stafettlagets silvermedalj tangerade hon Gunde Svans rekord med 17 mästerskapsmedaljer och för att hon ska stå ensam på tronen efter tremilen i fristil krävs ännu ett superlopp på lördagen.

– Det är speciellt att åka tre mil. Det handlar mycket om att ta sig igenom eventuella svackor som man kommer att få. Det gäller att hålla en god teknik, att vara så stabil i kroppen och åkningen som möjligt, säger Kalla.

"Otroligt tufft"

Med sig i huvudet har hon bland annat bronset från tremilen i Falun (som då gick i klassisk stil) - ett riktigt kämpalopp där hon jobbade sig tillbaka efter en svacka och knep bronset.

Men även stafettsträckan i Lahtis var viktig.

– Jag behövde få ett jobbigt lopp, det kommer att bli otroligt tufft. Såna erfarenheter är viktiga att plocka fram om det blir negativa tankar och svackor.

Marit Bjørgen är återigen storfavorit, och Charlotte Kalla nämner även norskorna Astrid Uhrenholdt Jacobsen och Heidi Weng, finländskorna Krista Pärmäkoski och Kerttu Niskanen som starka åkare.

I den svenska uppställningen får Kalla med sig en betydligt mindre erfaren lagkamrat i Ebba Andersson.

Andersson får chansen igen

19-åringen får chansen efter den fina prestationen i stafetten där hon med sin tredje sträcka bäddade för Stina Nilssons silverspurt.

– Det var jätteroligt i går, det var en lång dag och vi var alla väldigt trötta så det gick bra att somna, säger Andersson.

Hon har kört distansen en gång på SM, 2015, och i två juniortävlingar.

– Det känns väldigt häftigt att jag får chansen. Det är en väldigt lång distans och en lång tidsperiod där det kan svänga väldigt mycket under loppets gång, jag tycker att det känns spännande, säger hon.

Även Anna Haag och Emma Wikén kör för Sverige.