Kais Mora tog efterlängtat SM-guld

29 års väntan är över. För första gången sedan 1986 kan Kais Mora titulera sig svenskt mästarlag i innebandy. Mora vann finalen i Globen mot Västerås-laget Rönnby med 4-3, inför 10 523 personer i publiken.(TT)
Publicerad 18 april 2015

Trots att lagen slutade på samma poäng i toppen av grundserien, och trots att Rönnby vunnit båda mötena lagen emellan i seriespelet, så kom Mora till finalen med ett tungt favorittryck på sina axlar. Efter två förlorade finaler på tre år skulle det med ett gäng starka nyförvärv och ett vässat spel äntligen bli guld.

Mora tog ledningen redan innan det hunnit gå tre minuter av finalen genom Therése Karlsson som backhandvallade in bollen via Laura Loisa i Rönnbys mål. Halvminuten senare hade Rönnby kvitterat på en frislagsvariant, där Mira Wickman sköt in bollen. Och så fortsatte det. Mora förde spelet, medan Rönnby backade hem och spelade på kontring men ofta stoppades av en storspelande Jonna Mäkelä i Moramålet.

Moa Tschöp - som förra året spelade i Djurgården och sänkte just Mora i finalen - utökade till 2-1, och Linnéa Nilsson kvitterade i slutet av den första perioden.

Sedan satte Amanda Larsson 3-2 i powerplay i den andra perioden och Therése Karlsson utökade Moras ledning ytterligare i inledningen av den tredje.

Rönnby reducerade till 3-4 genom Mira Wickman, men med fem minuter kvar att spela kunde Mora definitivt avgöra genom Malin Andréason.