TT-Sport

Johansson tillbaka efter knäskadan i Milano

TT-Sport Artikeln publicerades

Tiden efter korsbandsskadan i Milano har varit tuff. Men nu är Jakob Johansson återigen en spelare för landslaget. - Det är klart man har tänkt en eller två tankar om man verkligen kommer komma tillbaka på allvar, säger han.(TT)

Vägen tillbaka till förbundskapten Janne Anderssons landslag har inte varit spikrak.

Sedan Jakob Johansson skadade korsbandet i VM-kvalets playoff-retur mot Italien på San Siro i november i fjol har mittfältaren haft en period som kan liknas med en känslofylld bergochdalbana.

Svullnad, stelhet och smärta har varit hans sällskap under rehabövningarna.

Med tiden uppstod även en obehaglig känsla av ovisshet.

"Hade problem"

– Det gick lite långsamt under våren och försommaren, då det stod stilla och knäet var svullet och jag hade problem med det ena och det andra, vilket gjorde att vi fick stoppa upp rehaben lite. Det var då man börjar känna "kommer jag komma tillbaka?".

– Det är en sak att bli skadefri men en annan att komma tillbaka till samma form och få samma känsla när man väl är tillbaka.

Trots rädslan kring framtiden höll han fast vid sin plan för att få spela fotbollen igen, vilket innebar att han tidigt skrotade möjligheten att stressa träningen för att få vara en del av VM i Ryssland.

– Det fanns inte på kartan för min del, att chansa med knäet på något sätt. Det kändes aldrig som att jag var i det stadiet att det var ett alternativ, säger han.

I stället har Johansson - vars mål i hemmamatchen mot Italien skickade Sverige till VM - hanterat samtliga hinder som uppstått längs vägen.

– Det har inte varit enkelt men någonstans får man känna, även om det blir lite klyschigt, att man går stärkt ur det på något sätt och att det har varit lärorikt. Det är en erfarenhet som man kommer komma ihåg resten av sitt liv, men det är inget man önskar någon.

Målskytt mot Nantes

Nästan ett år efter skadan i Milano debuterade 28-åringen för Rennes, laget som han flyttade till i somras. Första minuterna blev ett inhopp mot Astana i Europa League och sedan dess har det blivit tre matcher från start. I den senaste - hemma mot Nantes - gjorde han även sitt första ligamål för sin franska klubb.

Nu är Jakob Johansson en av mittfältarna som Andersson har till sitt förfogande inför landslagets Nations League-matcher borta mot Turkiet på lördag och hemma mot Ryssland på tisdag.

– Jag har inte så mycket form att gå på, det har känts bra och det tycker uppenbarligen Janne också, och det är kul. Men rent konkurrensmässigt och formmässigt tycker jag själv att jag är svåranalyserad, säger han.

– Men jag hoppas, tror att jag är här för att konkurera om att få spela. Vi får se vad Janne tror.