Jamaicas "Reggae Girlz" klara för VM-spel

Jamaicas damfotbollslandslag, med smeknamnet "Reggae Girlz", besegrade Panama i bronsmatchen i Concacaf Cup och är därmed klart för VM i Frankrike nästa år. På Twitter gratulerar landsmannen Usain Bolt - sprintlegendaren som sadlat om till fotbollsspelare.(TT)
Publicerad 18 oktober 2018

"Grattis till Reggae Girlz som kvalificerat sig till 2019 års VM i Frankrike", skriver Bolt som just nu provspelar för australiska Central Coast Mariner.

Det är första gången som ett karibiskt damlandslag tar sig till ett världsmästerskap. För fyra år sedan föll Trinidad och Tobagos damer på målsnöret när de förlorade mot Ecuador i playoff om en VM-plats.Onsdagens möte på Toyota Stadium i Frisco, Texas, blev en både långdragen och spännande historia.

Avgjordes på straffar

Jamaica tog ledningen genom Khadija Monifa Shaw efter 14 minuters spel. Och jamaicanerna behöll ledningen in i halvtidsvilan. Panama kvitterade knappt tjugo minuter in i andra halvlek genom Natalia Mills, och ställningen 1-1 höll sig hela den ordinarie speltiden.

Efter 2-1 till Jamaica genom Jody Brown i 95:e minuten och sedan ytterligare ett mål av panamanska Lineth Cedeño i 115:e minuten slutade det hela med straffläggning som Jamaica vann med 4-2.

Stöds av Bob Marleys dotter

Jamaica hade inte något damlandslag i fotboll mellan åren 2008 och 2014. Men med stöd av Bob Marleys äldsta dotter, Cedella Marley, återuppstod "Reggae Girlz" 2014.

Panama och Jamaica har bara mötts en gång tidigare, 2006, då vann Jamaica med 2-0.

I och med vinsten är alltså Reggae Girlz klara för VM-spel nästa år. Jamaicas herrlandslag "Reggae Boyz" debuterade också i VM-sammanhang just i Frankrike, 1998. De tog sig dock inte vidare från gruppspel den gången och har inte spelat i VM sedan dess.

Panama som inte heller tagit sig till VM tidigare har, trots förlust, fortfarande chans att åka till Frankrike nästa år. Laget kommer att möta Argentina i en avgörande playoffmatch.

Regerande världsmästarna USA vann Concacaf-finalen över Kanada med 2-0. Målgörare var Rose Lavelle och Alex Morgan. Båda lagen var genom att de tagit sig till final i Concacaf Cup redan är klara för VM nästa år.