TT-Sport

Jack nobbar Sverige: "Tål inte snö"

TT-Sport Artikeln publicerades

Han kallar Donald Trump knäpp och vill inte jämföras med Ingemar "Ingo" Johansson. Badou Jack, 33, blickar mot fler världsmästartitlar, mer pengar och en permanent framtid i Las Vegas - trots masskjutningen. Las Vegas, i den amerikanska ökendelstaten Nevada, skiftar till höst.(TT)

Las Vegas, i den amerikanska ökendelstaten Nevada, skiftar till höst. Men med svenska ögon märks det inte på vädret. När TT träffar den femfaldige boxningsvärldsmästaren Badou Jack i ett gym i kasino- och nöjesmetropolen är kvällstemperaturen runt 25 grader.

– Jag känner mig mer hemma här än i Sverige. Det här kommer bli mitt hem, jag kommer i alla fall inte att flytta tillbaka till Sverige, säger han och lägger skämtsamt till:

– Och så tål jag inte snö och kyla.

"Tänker på säkerheten"

Hemstaden Las Vegas drabbades den 1 oktober av den dödligaste masskjutningen i USA:s moderna historia.

En 64-årig man sköt ihjäl 58 människor och skadade över 500 på en musikfestival. Badou Jack befann sig hemma med sin familj.

– Det är jättetråkigt, min fru var ganska rädd och sade att hon inte vill gå till stora folkmassor mer. Jag har hållit mig lugn. Är det menat att man ska dö så är det så, det finns sjuka människor i hela världen. Det är dags att se att oavsett vilken religion eller hudfärg så är vi alla människor, säger Jack.

TT: Påverkar det dina tankar om att bo kvar?

– Lite grand, om man tänker på säkerheten för ens barn. Just nu trivs jag bra, man kan inte vara säker någonstans egentligen.

Kritiserar presidenten

USA:s president Donald Trump är kraftigt omdebatterad även i idrottsvärlden efter sin kritik mot amerikanska fotbollsspelare som knäböjer under nationalsången.

– Han (Trump) är dålig, han är knäpp, men det är inget jag fokuserar på, säger Badou Jack.

TT: Hur pratar du och dina amerikanska vänner om Trump?

– Jag har inte en enda polare som tycker bra om honom. Jag tror inte det finns någon chans att han blir omvald.

Historisk

Jack är i uppbyggnadsfasen efter att i augusti ha blivit historisk som förste svensk att bli boxningsvärldsmästare i två viktklasser.

Den tidigare supermellanviktaren besegrade då britten Nathan Cleverly på teknisk knockout och kunde titulera sig WBA-mästare i lätt tungvikt. En titel som Badou Jack i september sade upp.

– Det var en del av överenskommelsen för att vi skulle få matchen. Vi var tvungna att göra det men har en bra "back up"-plan: jag kommer boxas om titeln igen. Kanske till och med två titlar, säger svensken som bor i samma område som vännen, promotorn och boxningslegendaren Floyd Mayweather Jr och under karriären tjänat miljontals dollar.

TT: Hur mycket drog du in på senaste matchen?

– Jag har inte koll direkt, men det var ganska bra.

Proffs sent

Jack testar ett nytt träningsupplägg inför nästa fajt som lär bli i december eller i början av nästa år.

– Jag kan se Badou fortsätta i fem, sex år till och ändå vara i toppklass. Badous kropp reagerar som om den tillhör en 25-åring, det är otroligt. Anledningen tror jag är att han inte började tävla förrän i tonåren, säger fystränaren Larry Ward som bär en keps med Badou Jacks namn på.

– Om fem år? Får se om jag fortfarande boxas, man vet aldrig. Det kan vara en match till och "thatâ??s it" eller tio matcher till, säger Jack.

Han vill fortfarande utvecklas och kan gå upp en viktklass ytterligare, till cruiservikt (90,9 kg).

WBC-mästaren härnäst?

– Jag vill bli bättre på allt du kan tänka dig: styrka, kondition, teknik och explosivitet. Jag har mycket erfarenhet: 150 amatörmatcher och har besegrat fem världsmästare "back-to-back". Ingen i Sverige, och inte många boxare i hela världen, har ett sådant "record" som jag har nu.

Ingemar "Ingo" Johansson, världsmästare i tungvikt 1959, anses av många som den bäste svenske boxaren genom tiderna.

– För mig är det ingen tävling vem som är störst i Sverige. Mina resultat talar för sig själv, jag behöver inte jämföra mig med någon, säger Badou Jack.

TT: Men skulle du vilja ha mer uppskattning hemifrån än vad du får?

– Jag tänker inte så mycket på det. Det viktigaste för mig just nu är att jag får min check efter matchen, så jag kan ta hand om min familj. Jag strävar inte efter uppmärksamhet.