Försvarshaveri när Turkiet vände: "Surt"

En anfallare tog sin chans och en mittfältare påtänkt som anfallare visade sin målfarlighet. Isaac Kiese Thelin och Viktor Claesson såg att bli matchvinnare. Men tre raka turkiska mål efter ett försvarshaveri i slutminuterna innebar en mardrömspremiär i Nations League - Turkiet vann med 3-2.(TT)
Publicerad 10 september 2018

Det var allvar, det var första tävlingsmatchen efter VM, det var premiär i Nations League på hemmaplan. Det var också ett landslag utan trotjänaren Ola Toivonen och den veckolånga samlingen har bjudit på en intern fajt om vem som bäst fyller den.

Förbundskaptenen Janne Andersson har funderat, vägt för och emot och valde att satsa på Isaac Kiese Thelin.

Det gjorde han rätt i - i 30:e landskampen som blågul chef.

Kiese Thelin har inte Toivonens fötter, inte heller hans förfinade, erfarna fotbollhjärna, men han har tyngd, kraft, framåtanda - och så gör han ju mål också.

Turkiet inledde på Friends som om det inte fanns någon morgondag efter hemmaförlusten mot Ryssland i förra veckan. Det var turkiska spelare överallt under den första kvarten. Undan gick det och allra värst hade Mikael Lustig det på sin högerkant.

Den svenska inledningen: Stel, krampaktig och fjärran från prestationsnivån som ledde hela vägen till VM-kvartsfinal.

Stod emot och tog över

Men det kollektiva försvarsspelets motståndskraft var intakt i början - och det trots att lagkaptenen Andreas Granqvist saknades på grund av feber. Sverige höll ut, höll undan, växte långsamt in i matchen, tog över och borde ha kunnat straffa Turkiet med mer än Kiese Thelins tredje landslagsmål.

Marcus Berg brände två utmärkta möjligheter. VM-kvalets pålitlige avslutare plågas uppenbarligen av sin långa måltorka (inte ett landslagsmål under 2018). Först hade han en för svag bollmottagning och sedan sköt han högt över.

"Jättetråkigt"

Men ledningsmålet i 34:e minuten var helt enligt Janne Anderssons instruktionsbok. Sebastian Larsson drev upp, längs vänsterkanten kom Ludwig Augustinsson störtande. Larsson lyfte med precision ut till vänsterbacken vars inlägg Kiese Thelin mötte med pannan.

I stolpen - men returen rakade han in.

Kiese Thelin borde dessutom fått en straff kort innan spanske domaren Jesús Gil Manzano blåste för halvtid. Reprisbilderna visade en tydlig turkisk hands.

26-åringen, numera i Bayer Leverkusen, bäddade för Viktor Claessons magiska distansskott till 2-0 bara minuter in i andra halvlek. Kiese Thelin vann en nickduell, Claesson drev inåt från sin vänsterkant och fick drömträff från 25 meter.

Varpå Hakan Calhanoglu omgående reducerade - men den bollen borde Robin Olsen fått vänsternäven på. Såg han det diagonala avslutet för sent? Det såg ut så.

””
””

"Inte riktigt där"

Albin Ekdal, magsjuk nyligen, klev av redan efter knappa spelade timman och ersattes av Oscar Hiljemark. Sverige gick för ett tredje mål, Turkiet jagade kvittering. Den senare förhoppningen infriades - med bara minuter kvar.

Och så ett segermål på tilläggstid. Det svenska försvarsspelet rasade ihop fullständigt under matchens sista avgörande minuter.

Turkiske hjälten? Inhopparen Emre Akbaba, som gjorde båda målen.

””

2-3 på Friends - inför blott 21 832 åskådare - betyder att det troligen blir svårt att vinna gruppen. Ryssland väntar härnäst i Nations League, i Kaliningrad den 11 oktober.